Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus v okolí Schwarzenberga (82): Nejstarší poslanec musel na test kvůli asistentovi

Autor: Jakub Veinlich - 
10. září 2020
11:30

Mezi poslanci jsou dva pozitivně testovaní. Čtvrteční mimořádná schůze Sněmovny se koná i proto v polovičním počtu zákonodárců, aby se snížilo riziko šíření nákazy. Poslanci jednají v rouškách. Na testu byl před dvěma dny i nejstarší z členů dolní komory Parlamentu Karel Schwarzenberg. Nakažený je jeho asistent, jak zjistily Blesk Zprávy.

Mimořádné jednání Sněmovny a opět za mimořádných hygienických opatření začalo v deset hodin. Kluby se na konec dohodly, že budou jednat v polovičním počtu poslanců. Dva zákonodárci totiž byli pozitivně testovaní na covid-19.

„Teď zase dva poslanci onemocněli, jeden Pirát a jeden z hnutí ANO, tak uvidíme,“ řekl Blesk Zprávám nejstarší z poslanců Karel Schwarzenberg z TOP 09.

On sám se mimořádné schůze neúčastní. Koronavirus totiž krouží i okolo něj. „Musel jsem jít na test, protože můj asistent ve Sněmovně chytil covid,“ řekl čestný předseda redaktorovi Blesk Zpráv.

Schwarzenberg: Raději jsem doma

Schwarzenbergův test byl prý ale negativní. I přesto podle svých slov zůstává ale raději doma. „Jsem raději doma, schůze se nezúčastním. Jako nejstarší poslanec, a ještě k tomu s cukrovkou, patřím k ohrožené skupině,“ dodal a zároveň přivítal, že se kluby nakonec dohodly na nižším počtu poslanců v jednacím sále. „Být v polovičním počtu ve Sněmovně je podle mého názoru smysluplné,“ přivítal dohodu.

Sám podle svých slov nemá pocit, že by vláda měla šíření koronaviru nějak pod kontrolou. „Ale nevím, jaká vláda má epidemii pod kontrolou,“ uzavřel.

Předseda poslanecké Sněmovny Radek Vondráček Blesk Zprávám ve středu řekl, že se koronavirem nakazili nejen poslanci, ale také někteří zaměstnanci parlamentní komory. Sám proto zvažuje, že by se od příštího týdne, kdy má začít řádná schůze Sněmovny, nekonaly různé semináře a další akce.

Covid u politiků

Nákazu koronavirem prokázaly testy v minulosti u poslankyně a bývalé ministryně za hnutí ANO Karly Šlechtové. V karanténě kvůli tomu skončilo minimálně 13 vládních poslanců z řad hnutí ANO a ČSSD. 

Ani vládu covid neušetřil. V domácí karanténě byl do konce minulého týdne například vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), poté co se setkal s nakaženou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, a v domácí karanténě byli také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová či ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD). 

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle hygieniků do karantény, i přesto, že jednal s nakaženou Rážovou, nemusel. Prý ho od izolace zachránila vzdálenost, na jakou spolu jednali, vysoké stropy, větraná místnost a také respirátor FFP2, který používá.  

Video  Prezident Miloš Zeman promluvil v Partii Terezie Tománkové o koronaviru (6. 9. 2020)  - Prima FTV, Redakce Blesk
Video se připravuje ...

SCHWARZENBERG ( 10. září 2020 20:46 )

A usnul při testu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa