Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ohnisko nákazy na Pardubicku: Koronavirus se rozšířil v plicním léčebném ústavu

Autor: ČTK - 
11. září 2020
15:20

V ústavu v Jevíčku na Svitavsku, kde se léčí plicní nemoci, má covid-19 pět lidí, další čekají na testy. V pavilonu, kde se nakáza vyskytla, je kolem 30 lidí, které bude přes víkend nutné otestovat. ČTK to řekla ředitelka ústavu Lenka Smékalová. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) původně na sociální síti informoval o přenosu od jedné pacientky k dalším pěti lidem. Na facebooku to označil za ohnisko nákazy.

„Pro jistotu začínáme testovat komplet celé oddělení. Jsme v respirátorech, nanorouškách, všichni si dávají pozor, pořád dezinfikujeme, dodržujeme odstupy, ale stejně jsme tomu nezabránili. Dva měsíce nemáme návštěvy,“ řekla ředitelka.

Odborný léčebný ústav Jevíčko hlásí nákazu koronavirem. Odborný léčebný ústav Jevíčko hlásí nákazu koronavirem. | olujevicko.cz

Ačkoliv je ústav přísný ve všech opatřeních, je možné, že se nákaza alespoň v jednom případě dostala do ústavu přes kontakty zaměstnanců.

„Jedna zdravotní sestra přišla na směnu, nic jí nebylo, večer volala, že jí není dobře. Další pacientka se možná nakazila jinde, byla v nemocnici na operaci,“ řekla ředitelka.

Netolický (ČSSD) na facebooku uvedl, že ústavu pomůže s ochrannými pomůckami. „Ústav je krajským zdravotnickým zařízením. Požádá o uvolnění osobních ochranných prostředků a s vysokou pravděpodobností jeden z pavilonů projde testováním všech osob,“ uvedl hejtman.

Ústav existuje od roku 1916. V počátcích poskytoval péči lidem s tuberkulózou. Tehdy byl určen pro ženy a dívky, po první světové válce zařízení začalo přijímat i mužské pacienty. Po zabrání Sudet se do ústavu přestěhovaly také děti z ústavu ze Šumperka. V současnosti se v sanatoriu ročně léčí kolem 2000 pacientů s pneumologickými onemocněními nebo pohybovými obtížemi.

XYZ3 ( 11. září 2020 17:12 )

Asi by měli ze špitálu mít test na Covid - když se jedná o překlad, tak je to u nás...

Covid_19 ( 11. září 2020 16:50 )

sázím na nakažení v nemocnici, lidi poslané z nemocnice musí dát léčebný ústav do karantény, tak to u nás chodí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa