Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stotisícový protest v Minsku: Proti Lukašenkovi bouří davy, policie opět zatýkala

13. září 2020
15:38

V mnohých běloruských městech v neděli pokračují demonstrace proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V Minsku se podle médií k „Pochodu hrdinů“ sešlo, jako i předchozí neděle, na 100 000 lidí. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie oznámila, že již zatkla na 250 protestujících.

Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let. Opozice podobně jako EU ale výsledky hlasování neuznává a považuje je za zfalšované. Každou neděli se podle odhadů opozice i novinářů protestů v Minsku účastní kolem 100 000 lidí.

Podle zpravodaje agentury TASS v běloruské metropoli směřují demonstranti do centra z různých čtvrtí. Cestu jim ale v některých místech blokují policisté a policejní auta. Náměstí Nezávislosti, kde se protestující tradičně scházejí, odřízly zábrany postavené v přilehlých ulicích. Server Tut.by píše i o vojenské technice a vozech s ostnatým drátem.

Antony před sídlem Lukašenka

Palác nezávislosti, který je reprezentativním sídlem prezidenta Lukašenka, střeží silné oddíly vyzbrojených příslušníků vojsk ministerstva vnitra. Jsou tam také antony k přepravování zatčených lidí, autobusy a vodní děla.

Podle agentury TASS policie dnes začala zatýkat lidi směřující na demonstrace ještě před začátkem protestů. Tut.by s odvoláním na informaci ministerstva vnitra uvedl, že dosud bylo zadrženo 250 účastníků dnešního protestu v Minsku.

Tut.by informuje i o demonstracích v dalších běloruských městech. Jsou mezi nimi například Gomel, Vitebsk, Lida, Brest a Babrujsk.

Manowar ( 13. září 2020 20:17 )

V Minsku demonstruje sto tisíc lidí,zbytek občanů zůstalo doma,protože s nimi nesouhlasí.Nechápu proč Lukašenko demokraticky nezasáhne,jako ve Francii nebo Katalánsku?

kralovna-vsech-mori ( 13. září 2020 17:57 )

Je to to samé jako ve Francii.

mikes15 ( 13. září 2020 17:26 )

Přijdou mi docela ostří, tu svobodu a demokracii si zaslouží!
Samozřejmě jim pošleme naše odborníky aby nás mohli dohnat

deratizater ( 13. září 2020 16:36 )

Tihle profesionální demonstranti jsou v podstatě jen protistátní živel placený i z naších daní.Pořádná demokratická nákladačka po vzoru Španělska ,Francie či USA je na místě.

e.lesanova ( 13. září 2020 16:08 )

To je snahy, to je snahy nám stále ukazovat akce v Bělorusku...pokud média "píší", že "další" demonstrace a stále točí stejná fota s pár desítkami rozjuchané mládeže vedené profesionálními "demonstranty" či stádem "aktivistek", které, dle fotek, zdárně provokují, že to vypadá, že se spíš brání ty "drsné" ozbrojené složky Média moc tlačí na pilu, efekt je opačný...běžný, běloruský lid chce mít klid a určitě není nakloněn opozici, aby se do suverénnosti země motal kdokoli zvenčí

Zobrazit celou diskusi