4 variace na koláč, který neomrzí: Rebarborový, meruňkový, bramborový i rajčatový!
-
Receptů na koláče všeho druhu jsou desítky ba stovky. Každá kuchařka má ten svůj zaručený, kterým každého ohromí. Zkuste naše čtyři recepty, a třeba i ty vstoupí do vaší rodinné síně slávy.
- 1.
Rebarborový koláč
Potřebujete: 190 g polohrubé mouky, 120 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky kypřícího prášku, 50 g rozpuštěného másla, 3 vejce, 200 g bílého jogurtu, 200 g jahod, 150 g rebarbory, máslo na vymazání formy, strouhaný kokos.
Postup: Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.
* V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.
* V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh.
* Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky.
* Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
* Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh.
* Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.
* Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.
- 2.
Koláč ze zakysané smetany a rajčat
Potřebujete na těsto: 280 g hladké mouky, 230 g másla, 1 vejce, 2 lžičky bílého octa, 2 lžíce ledové vody, sůl, pepř, tymián.
Na náplň: 4 vejce, zakysaná smetana (250 ml), sůl, pepř, muškátový oříšek, strouhaný tvrdý sýr, 4 rajčata, snítka bazalky, sůl, pepř.
Postup: Z hladké mouky a studeného másla rukama vytvořte sypkou směs.
* Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
* Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
* Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
* Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut
* V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
* Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
* Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.
- 3.
Meruňkový koláč z bramborového těsta
Potřebujete na koláč: 200 g vařených brambor, 600 g meruněk, 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 vejce, 100 g másla, 250 g plnotučného tvarohu, sůl.
Na drobenku: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla, 80 g cukru krupice.
Postup: Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
* Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem.
* Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
* Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
* Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
* Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.
- 4.
Bramborový koláč
Potřebujete: 1 listové těsto, 4 velké brambory, 150 g polotučného tvarohu, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, hrst čerstvého rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř.
Postup: Troubu předehřejte na 170 °C.
* Tvaroh smíchejte s nastrouhaným sýrem a osolte a opepřete.
* Těsto si rozložte na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohovou směsí a poklaďte na brambory nakrájené na tenké plátky.
* Pomašlujte vejcem a dejte péct na cca 25 minut.
* Podávejte zasypané čerstvým posekaným rozmarýnem.
Zdroj: akademiekvality.cz