Pšenice se urodilo dost, její kvalita je ale letos špatná. A i to, co udat jde, zemědělci raději prodají výhodněji na vývoz. Výsledek? Výkupní ceny jsou prý o 200 korun za tunu vyšší než před rokem, což podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů ČR povede k tomu, že Čechům zdraží chléb i rohlíky.

Jak se vyvíjely ceny vybraného pečiva?
Autor: Robert Klejch, infografika Blesk

Pořád láce? Jak moc si připlatíme?

Podle analytika Petra Havla růst zřejmě přesáhne inflaci, která v srpnu byla 3,3 procenta. Obyčejný 43gramový tukový rohlík, který dlouhodobě stojí kolem 1,90 koruny, by tak podražil na dvě. Zhruba kilový bochník chleba, který se prodával v červenci za průměrných 28 korun, by pak vyšel o korunu dráž.

„Pokud se bavíme o obyčejném chlebu, ne o bochníku za 50 korun, tak ceny těchto základních surovin se prodejci snaží držet nízko,“ dodal Havel.

Ceny loni a letos a jejich možný vývoj (zdroj ČSÚ)
Autor: Robert Klejch, infografika Blesk

Důvody pro zdražení

Důvodů pro zdražení je však víc. „Letos se zvedla pekařům již cena droždí, které se stalo v období domácího pečení nedostatkovým zbožím,“ řekl  Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů a cukrářů. Pekárnám rostou rovněž náklady na mzdy a také měly vyšší výdaje během pandemie. Hlavní slovo, jak moc se růst surovin i nákladů promítne do cen pečiva, budou prý mít obchodní řetězce. „Mají na pečivu obrovské marže a ony by mohly nárůst ztlumit,“ uzavřel Pavel Filip.

 

Ptali jsme se: Hodláte zdražovat?

Pekárny United Bakeries

„Samozřejmě vnímáme zvyšující se ceny pšenice, respektive mouk, které jsou klíčovou složkou v našich nákladech. Přesto jsme k plošnému zdražování zatím nepřistoupili. Pokud by ale ceny pšenice zůstaly na stejné, tedy vyšší úrovni jako jsou nyní, budeme zvažovat navýšení cen pečiva, ale o případné úpravě cen bychom samozřejmě nejprve jednali s našimi odběrateli,“ sdělila Adéla Čabayová za síť pekáren z holdingu Agrofert. 

Hypermarkety Globus

„Nyní neplánujeme zvyšovat prodejní ceny pečiva,“ dušuje se Lutfia Volfová, mluvčí Globusu, který provozuje patnáct vlastních pekáren.

Fotogalerie
5 fotografií

Video
Video se připravuje ...

„Ať obchody odhalí své marže.“ Šéf Zemědělského svazu je pro snížení DPH na potraviny Markéta Volfová, Lukáš Červený