Invalidní důchodce, kterého v mládí vážně zranil vlak a později přišel o nohu, se hájil, že smrt matky ohlásil. Jenže zatímco důchod úřady stoply, příspěvek na péči o vážně nemocnou ženu chodil dál a syn jen nadále využíval.

Obhájkyně: Selhal stát a jeho orgány

„V případě státní správy selhala kontrola, nezafungovala provázanost jejích orgánů, které by zrušily i vyplácení příspěvku,“ argumentovala obhájkyně Běla Sedláčková, která žádala zrušení rozsudku městského soudu.

V roce 2018 uznal Miler po dohodě s Úřadem práce v Brně svůj závazek s tím, že 756 tisíc korun bude splácet. „Je tady snaha věc napravit v civilním řízení. K trestnímu postihu nemělo vůbec dojít,“ argumentovala obhájkyně. 

Video
Video se připravuje ...

Obhájkyně Běla Sedláčková k podvodu s příspěvky na péči TV Blesk Zdeněk Matyáš

Znalci: Věděl, že jde o podvod 

Duševní stav obžalovaného zkoumali znalci, nenašli však podle posudku nic, co by mu znemožňovalo rozpoznat, že po smrti matky už nemá na podporu státu nárok. „Není tam žádné duševní omezení, nebyl ve stavu, kdy by neposoudil, že peníze už nemá pobírat,“ řekla předsedkyně odvolacího senátu Markéta Jirsová.

Milerovi přitížil i fakt, že v minulosti už byl trestán, mj. za krádež, výtržnictví, porušování osobní svobody a ublížení na zdraví. V době, kdy se podvod s příspěvkem na mrtvou matku provalil, byl navíc v podmínce.

Krajský soud proto jeho odvolání zamítl a potvrdil verdikt nižší instance. „Bylo citlivě přihlédnuto ke zdravotnímu stavu obžalovanému, na druhou stranu lze jen stěží najít polehčující okolnosti,“ řekla Jirsová.

Pětiletou podmínku, která je pravomocná, označila za velmi mírný trest. Částku 756 tisíc korun musí Radek Miler pochopitelně úřadu práce uhradit.

Fotogalerie
3 fotografie