Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je to guláš!“ Odběrová místa v Praze jsou přetížená, někde lidé čekají i hodiny před otevírací dobou

Autor: veef - 
16. září 2020
05:30

Nakažený někdo z rodiny nebo z práce? Vycestování z Prahy za hranice? Dušnost a horečka? To jsou jedny z hlavních důvodů, proč se obyvatelé metropole nechávají testovat na odběrových místech na covid-19. Jenže na většině z nich se tvoří velké fronty a situace se mění ze dne na den. Zatímco se například ještě v pondělí u odběrového místa na Václavském náměstí stály i několikahodinové fronty, v úterý byla situace výrazně klidnější, a to v průběhu celého dne. Oproti tomu ve Žlutých lázních, které byly ještě před pár dny považovány za „méně vytíženou lokalitu,“, stáli lidé frontu už několik hodin před otevřením. Blesk.cz Pražany před testem vypovídal. Co prozradili?

„V Německu mám obchodní partnery, tato naše schůzka je naplánovaná několik měsíců, a tak mi nezbývá nic jiného než jít na test. Budou zde i kolegové z jiných zemí, tam jsou na tom ale lépe a rušit tak dlouho naplánovanou schůzku jen kvůli mně, jsme nechtěli. Popravdě jsem docela překvapený,“ popsal důvod, proč jde na testy, pro Blesk.cz manažer stavební firmy Radek (43) u odběrového místa na Václavském náměstí. 

„Včera, tj. v pondělí, jsem četl, že jsou tu fronty na několik hodin a dnes tu není skoro nikdo. Mám kancelář za rohem, takže pro mě je to úplně ideální. Navíc slibují výsledek do 24 hodin smskou, což jsem také uvítal. Většinou je to 48 hodin a víc, co jsem si tak četl. Teď už jen zbývá si držet palce, aby byl test negativní. Ta schůzka je pro mě fakt důležitá,“ dodal.

Test před cestou

A se stejnou situací se potýkají mnozí ostatní. Kvůli stoupajícím počtům nakažených totiž čím dál tím více států zařadilo Českou republiku, respektive Prahu na seznam rizikových regionů. Po Německu, které vyhlásilo pro Pražany (očekává se ale, že přibudou i další regiony, které jsou na českém semaforu zbarvené do oranžova, pozn. red.) povinný negativní test už minulý týden, pokračují v podobném duchu i další země. Od 15. září označilo Prahu za rizikový region i Nizozemsko. O pátku se bez negativního testu nesmí ani na Slovensko, které tuto povinnost nařídilo všem občanům z České republiky. Úplný zákaz vstupu mají čeští turisté například na Kypr.

Dálší zájemce o testy byla paní Marie (37), která pracuje jako realitní makléřka. „Moje dlouholetá kamarádka se o víkendu vdává. Zrovna jako na potvoru si musí brát Němce v Německu, no (smích). Chci za ní jet už zítra nebo ve čtvrtek, podle toho, jak rychle budu mít výsledky. A víte, co je největší gól? Manželova sestra se vdává asi za tři týdny. Aby se to nepletlo, tak na Slovensku. Bohužel pochybuju, že se do té doby testy zruší. Kvůli rodině a kamarádkám přijdu na buben. (smích) Člověk si z toho může dělat už jen srandu, jinak by se zbláznil,“ uvedla Marie, která vyrazila na testy na Václavské náměstí.

Nakazil se od spolubydlícího

Z mnohem méně veselého důvodu než je svatba kamarádky musel na testy do Žlutých lázní pan Zdeněk. „Minulý týden jsem byl s přáteli v klubu. Po pár dnech se můj spolubydlící začal cítit špatně, byl na testech, které mu minulý pátek ukázaly, že je pozitivní. No a v tu chvíli začal docela kolotoč,“ řekl na začátek svého příběhu Zdeněk (30).

„Tak jsem hned volal na hygienu. Tam mi řekli, že se mám obrátit na tu jejich speciálně zřízenou linku. Když jsem jim vysvětlil situaci, řekli mi, ať se obrátím na obvodního lékaře. Moje doktorka mi řekla, že i když příznaky nemám, musím na testy. Vystavila mi tedy žádanky a já jsem začal hledat, kde bych se mohl objednat. První volný termín byl ale až ve čtvrtek v Motole. Tak douho jsem čekat nechtěl, tak jsem si přivstal dnes na šestou, abych tam už v sedm byl. Předemnou stálo už asi 20 lidí, v osm otevřeli a musím říct, že jim to šlo opravdu rychle,“ popisal Zdeněk.

„Teď musím čekat na výsledek. Ale je vlastně jedno, jak dopadne, na test musím znova ještě v pondělí, tak jsem se rovnou objednal. To samotné testování už bylo v pohodě, nejhorší je, že každý podává trochu jiné informace. Přijde mi, že v tom mají všichni trochu guláš,“ uzavřel Zdeněk.

zdenios ( 22. září 2020 00:04 )

Pak je to tedy guláš, který nakonec bude třeba uzavřít pokličkou!

zdenios ( 22. září 2020 00:02 )

A není lepší brát reálně to, že to má celý svět? Pak by lidé nemuseli stát blízko sebe s příznaky vedle lidí bez příznaků kvůli turismu a pendlu!
Asi nejsou poblíž dvě stanice pro ověřování negativity a pak pro diagnostiku příznaků?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa