Nezodpovědné chování řidiče mohlo podle osloveného experta skončit tragédií: „Platí, že když přepravujete lidi, náklad nebo i zvířata, musíte udělat všechno pro bezpečí silničního provozu a nesmíte ohrožovat bezpečnost přepravovaných zvířat. Tohle je zásadní přestupek, navíc kdyby pes za jízdy vyskočil z kufru, kromě toho, že se může zranit či zabít, může způsobit dopravní nehodu,“ řekl Blesk.cz Budský.

Na videu, které na sociální síť v pondělí umístil jeden z uživatelů, je vidět, jak čtyřnohý obr vykukuje z auta ven, přičemž mu do tváře fučí vítr. Chvíli se zdá, že středoasijskému pasteveckému psovi jízda nikterak nevadí, vše ale mohlo skončit velikým neštěstím. „Je tam průvan, zima, fouká, pes může změnit názor během chvilky a pak se může snažit z kufru vyskočit,“ říká expert z Platformy VIZE 0. 

Video
Video se připravuje ...

Pes v kufru 2 Facebook - Jára B.

Týrání zvířat?

Podle Budského jsou Češi národ pejskařů. „Máme druhý největší podíl domácností, ve kterých žije pes,“ uvádí. Kdyby pes vyskočil z auta, a to se podle Budského klidně mohlo stát, řidiči by dělali vše pro to, aby mu neublížili a snažili se mu vyhnout. „Přestupek jako Brno, možná by se dalo hovořit i o týrání zvířete,“ dodává expert. Zvíře v autě by totiž mělo být umístěno tak, aby pro něj jízda byla bezpečná. Nejde ovšem jen o bezpečí, ale i o komfort převáženého zvířete. Převoz je pro ně jistě stresující. To si ale řidič bílého jeepu evidentně nemyslel. 

Zda jde o týrání zvířat, objasnil Petr Majer ze Státního veterinárního ústavu. „Chování řidiče není přímo v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, nicméně pokud by případně došlo k dopravní nehodě, při ní k vážnému zranění či úhynu nezabezpečeného zvířete, mohlo by to teoreticky následně být kvalifikováno jako porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Video na sociální síti vzbudilo velké pozdvižení. „Pes v autě ano, ale má být v bezpečnostní kleci, takhle navolno nejen že při nárazu může zabít sebe, ale hlavně posádku vozidla,“ reaguje na facebooku Kyle C. Rozhořčeně se vyjádřila i Kateřina: „Tak to je vrchol nezodpovědnosti,“ napsala. Podobných příspěvků je pod videem více, jiní zase tvrdí, že by se věc měla nahlásit na policii. Ta se ale podle vyjádření její mluvčí Dany Slabochové případem nezabývá.

Video
Video se připravuje ...

Pes v kufru Facebook - Jára B.

Jak přepravovat mazlíčky bezpečně? 

Podle zákona nesmí být při přepravě zvířat ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob, zvířat ani bezpečnost provozu. U větších aut se doporučuje přeprava v zavřeném kufru odděleném od kabiny, ať již na volno či v kleci. Využít lze i zadní sedadlo, nezbytný je však speciální postroj či autosedačka v kombinaci s bezpečnostním pásem.

Fotogalerie
4 fotografie