Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Estébáci mučili skauta Ladislava elektrickým proudem: Smrt manželky ho bolela víc

Autor: chal - 
21. září 2020
05:10

Mučili ho, pouštěli do něj elektrický proud, nutili ho pracovat v uranovém dole nebo kamenolomu. Tou největší bolestí v životě pro skauta Ladislava Bartůňka ovšem byla ztráta milované manželky, se kterou prožil celý život. To právě ona na něj věrně čekala, když ho komunisté věznili v lágru za šíření protirežimních letáků.

Pan Ladislav Bartůněk se narodil v roce 1931 v Rosicích na Chrudimsku. Za druhé světové války s kamarády trávil hodně času v lesích kolem obce, kde také jednou narazil na skupinu partyzánů, kterým od té doby nosil jídlo. Hned v roce 1945 se pan Bartůněk přidal ke Junáku. Komunistický převrat a podezřelá smrt Jana Masaryka ho pak v jeho 18 přiměly k protikomunistické činnosti. S kamarády vyráběl plakáty s nápisem Smrt komunismu, které pak vylepoval po obci.

V roce 1951 se pan Ladislav seznámil s Růženou Havlovou, dívkou, se kterou chtěl strávit budoucnost. Jenže komunisté přišli na jeho protirežimní činnost. V noci z 22. na 23. července 1952 si pro něj ale do bytu jejích rodičů přijeli příslušníci StB. Následoval neuvěřitelných 52 hodin dlouhý výslech na vyšetřovně v Pardubicích.

Estebáci mladého skauta dokonce mučili elektrickým proudem! „Ochromili mě. Měl jsem dostat strach ze smrti a vypovídat,“ zavzpomínal pan Ladislav na výslech pro Paměť národa s tím, že ho estébáci také shodili ze schodů. Při pádu si zlomil bederní obratel.

Ladislav čekal na soud čtyři měsíce v cele bez postele nebo židle, pil vodu ze záchodu. Před lidovým soudem pak dostal za vlastizradu trest šesti let odnětí svobody. Tu dobu strávil mimo jiné v kamenolomu a později v uranových dolech kolem Jáchymova.

Přítelkyně Růžena za ním mohla několikrát jet, on se jí snažil posílat motáky. Na svobodě na něj věrně čekala. Pár se mimo pracovní tábor setkal až po třech letech, Ladislav byl propuštěn 31. prosince 1955.

Okamžitě zamířil za Růženou. „Celou dobu na mě čekala. Hleděli jsme na sebe a nevěřili, že je to možné,“ uvedl pro Paměť národa. Růženu si ještě toho roku v září vzal za ženu.

Ladislav Bartůněk se pak nadále aktivně účastnil junáckého života, samozřejmě ilegálně. S manželkou Růženou pak organizovali skautské akce i po roce 1989. Manželé spolu byli 56 let až do roku 2012, kdy Růžena zemřela. „Samozřejmě to pro mě byla nejtěžší chvíle v životě, páč jsme si byli nejblíž,“ uzavřel Ladislav Bartůněk pro Paměť národa.

Vzpomínky pamětníků pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Podpořit ji můžete i Vy drobnou částkou nebo vstupem do Klubu Paměti národa na www.pametnaroda.cz.

mak ( 11. března 2021 13:11 )

Ale no tak..... to tolik politických vězňů lže...
...???

...nebo máte nedostatky ve vzdělání?
Asi nevíte, jak vypadaly věznice po vítězným únoru... vy pětačtyřicátej..

manunu ( 21. září 2020 16:12 )

hahans: Píšete nesmysly.

SCHWARZENBERG ( 21. září 2020 08:54 )

Toměl ještě kliku, církev by ho mučila rozpáleným železem jen za to kdyby řekl že je země kulatá.

panda82 ( 21. září 2020 08:51 )

no v tom vyniká Česká televize ta vyhrabává mrtvoly, bahní se v tom a my ji za to platíme

panda82 ( 21. září 2020 08:49 )

To jsou kecy, Skauti byli zrušeni v r.1938 , zrušili ho němci, jedině že byl v té jejich organizaci Jurgen...

Zobrazit celou diskusi