Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trump podepsal přelomovou dohodu. Melania v šatech za 80 tisíc ladila s Netanjahuovou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. září 2020
15:20

Bílý dům byl v úterý svědkem historické události. Zástupci Spojených arabských emirátů (SAE) a Bahrajnu se tu v dohodě zavázali k navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem. Na vše dohlížel prezident Spojených států Donald Trump, který normalizaci vztahů obou arabských zemí s židovským státem označil za počátek „nového Blízkého východu“. Pozornost na sebe ale strhla především první dáma USA Melania Trumpová (50), která ve svých tmavomodrých šatech zastínila nejen zahraniční státníky, ale také manželku izraelského premiéra Saru Netanjahuovou (61), uvedl list Daily Mail.

Slovinská exmodelka opět předvedla, jak vytříbený je její módní vkus, když sáhla po tmavomodrých midi šatech s bílým zdobením a lodičkovým výstřihem. Šlo o model módního domu Prada, který Trumpovou vyšel na 83 tisíc korun. Neopomněla ani na milované lodičky s dvanácti centimetrovými jehlami od Christiana Louboutina, ty ladily s výšivkou na šatech.

První dámě Izraele nepomohl ani patriotický model

Barevně sice ladila s Netanjahuovou, také izraelská první dáma se oblékla do modré barvy, přestože však měla Izraelka světlejší krajkové šaty ozdobené třpytivými elementy, Trumpová vedle ní vynikala. Trump i premiér Benjamin Netanjahu u této příležitosti zvolili podobné tmavomodré obleky s bílou košilí, Američan dodal pruhovanou modročerenou kravatu, Izraelec zase světle modrou.

Izraelský premiérský pár působil velmi patrioticky, ladili s vlajkou. První dámy tak částečně odpoutaly pozornost od historického momentu, americký prezident byl dokonce za svou pomoc při navázání vztahů mezi SAE a Izraelem nominován na Nobelovu cenu míru. Tento úspěch mu může pomoct i u nadcházejících voleb, kde usiluje o znovuzvolení.

Party bez roušky

U příležitosti podpisu smlouvy mezi třemi blízkovýchodními státy nechyběla ani poradkyně Bílého domu Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner, který absolvoval první let mezi Izraelem a SAE.

Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem. Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem. | Reuters

Událost byla doplněná slavností, na kterou prezident Trump sezval více než 200 hostů, překvapivě nikdo z nich neměl roušku, nebyla dodržována ani pravidla sociálního distancování. „Nošení roušky bylo doporučeno, ale ne vyžadováno,“ vysvětlil Bílý dům v oficiálním prohlášení.

Ještě před ceremonií, která se odehrála na trávníku u Bílého domu, Trump uvedl, že navázat oficiální styky s Izraelem by mohlo ještě dalších pět nebo šest zemí. „Máme tu alespoň pět nebo šest zemí, které budou velmi brzy následovat,“ řekl. Později dodal, že jednou z těchto zemí by mohla být Saúdská Arábie.

Trump: Měníme chod dějin

Trump hovořil v souvislosti s podpisem dohody o „úsvitu nového Blízkého východu“. „Toto odpoledne jsme tu, abychom změnili chod dějin,“ prohlásil. Navázání diplomatických styků označil za „velký úspěch“, díky němuž budou „lidé všech vyznání a původu žít společně v míru a prosperitě“. Izraelský premiér ve stejném duchu označil akt za „dějinný bod obratu“, který může jednou provždy ukončit izraelsko-arabský konflikt.

Ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján poděkoval v projevu Netanjahuovi za to, že pozastavil plány anexe okupovaných částí Západního břehu Jordánu, na který si činí nárok Palestinci. Rozhodnutí o normalizaci vztahů s Izraelem oznámily SAE v polovině srpna. Byly tehdy teprve třetí arabskou zemí, která se k podobnému kroku rozhodla. Naposledy tak učinilo Jordánsko v roce 1994 a před ním Egypt v roce 1979.

Od oznámení SAE se však v diplomatických kruzích diskutovalo o tom, že by se po tomto „prolomení tabu“ mohly k Abú Zabí přidat i jiné země. To potvrdil minulý týden Trump, když v pátek oznámil, že dalším státem bude právě Bahrajn.

Saúdové prý budou následovat

Navazování diplomatických vztahů s Izraelem se děje na pozadí sdílených obav zúčastněných zemí z počínání Íránu. Trumpova vláda se podle agentury Reuters pokusila ke stejnému kroku přimět i další sunnitské země, především nejvlivnější z nich - Saúdskou Arábii. Rijád však dával dosud najevo, že na to nyní není připraven.

Trump na pravidelné tiskové konferenci v Bílém domě novinářům sdělil, že očekává, že Saúdská Arábie časem uzavře s Izraelem podobnou dohodu jako nyní SAE a Bahrajn. „Mluvil jsem s králem Saúdské Arábie, budou následovat, až přijde čas“, citovala jej agentura AFP.

Vláda v Rijádu v reakci na podpis dohody vydala prohlášení, že stojí při Palestincích a podporuje jakékoliv řešení takzvané palestinské otázky, které bude zahrnovat vznik nezávislého palestinského státu v hranicích z roku 1967 a východní Jeruzalém coby hlavní město tohoto státu.

Video  Melania versus Ivanka: Trumpovy ženy se moc nemusí  - Reuters
Video se připravuje ...

hafblaf ( 16. září 2020 18:05 )

Řekni mi jak drahé nosíš šaty, a já Ti řeknu kdo jsi.

Zobrazit celou diskusi