Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neuvěříte, že dříve byly muži! Transgender modelky mění módní svět

5. července 2021 | 06:00

Dříve opovrhované a nepřípustné transgender modelky si nyní konečně vymohly svá práva. Současný modelingový svět je svobodnější než kdy dříve. Přijímá krásu všech velikostí, ras i pohlaví, a dokazuje tak otevřenost současného myšlení. Které krásky stojí za změnou módního odvětví?

Valentina Sampaio

Brazilská modelka se narodila jako chlapec, avšak v deseti letech se nechala přeoperovat na dívku. Stala se první transsexuální modelkou na obálce pařížského Vogue, a tak se den 23. února 2017 zapsal jako historický okamžik. Emmanuelle Alt, šéfredaktorka Vogue Paris, napsala úvodní slovo, v němž Valentinu kvitovala jako špičkovou modelku a vzdala hold dalším transsexuálním modelkám. Brazilská kráska pro americké internetové médium BuzzFeed sdělila: „Svět v poslední době učinil obrovské kroky pro přijetí transgender lidí. Moje titulka ve Vogue je tak dalším malým, ale důležitým krokem, který ukazuje, že máme sílu se stát modelkami a řadit se mezi modelky na titulních stranách.“ V návaznosti dodala: „Módní průmysl je nástrojem pro vztyčení vlajek, které podporují rozmanitost a vývoj dnešní krásy. Móda je svět, který je daleko svobodnější.“

Vogue však nebyl jediným důležitým milníkem pro podporu této diverzity. Předminulý rok modelku oslovila známá značka spodního prádla Victoria’s Secret ohledně nafocení své řady prádla s názvem Pink. Vedení si tenkrát s přimhouřením oka napravilo reputaci poté, co šéf marketingového oddělení Victoria’s Secret Ed Razek v rozhovoru uvedl, že transgender modelky by na přehlídkách vystupovat neměly. Tato věhlasná značka spodního prádla však nyní zcela změnila svoji politiku, své smýšlení, směr, kterým se chce vydávat, a zdá se, že je konečně na té správně cestě. Vedle Valentiny Sampaio je hlavní tváří nové skupiny "VS Collective" i plus size modelka Paloma Elsesser, americká fotbalistka a LGBTQIA+ aktivistka Megan Rapinoe, lyžařka Eileen Gu či indická herečka Priyanka Chopra. 

Na to, jak vypadaly dřívější velkolepé show Victoria's Secret za doprovodu nyní kritizovaných andílků, se podívejte do videa!

Hunter Schafer

Americké 22leté modelce se kariéra odstartovala, když v 18 letech podepsala smlouvu s přední modelingovou agenturou Elite Model Management. Ta jí umožnila spolupráci s věhlasnými značkami, jako jsou Dior, Miu Miu, Vera Wang či Marc Jacobs. Nevěnuje se však pouze samotnému modelingu, nýbrž i herectví. Předminulý rok totiž debutovala v seriálu Euforie. Zahrála si Jules, jednu z hlavních rolí vedle známé Zendayi. Magazínem Teen Vogue byla v roce 2017 zařazena mezi 21 dívek pod 21 let, které mění svět.

Andreja Pejic

Srbsko-australská modelka a herečka Andreja, donedávna známá svým androgynním vzhledem, módu nejprve předváděla jako muž. To se ale roku 2014 změnilo a pokračovala v modelingu jako transgender modelka. Zdobila obálku Elle, stala se první transsexuální modelkou, která byla tváří lukrativní značky Make Up For Ever. Nyní si užívá záři reflektorů, v dětství naopak trpěla. Narodila se totiž ve válečné zóně a většinu svého dětství strávila v uprchlickém táboře, než se usadila v australském Melbourne, když jí bylo 8 let. Pro magazín Byrdie sdělila: „Moje máma a babička se většinou zabývaly tím, aby udržely mého bratra naživu, takže nebylo moc prostoru pro to řešit mé genderové problémy. Časem jsem projevila mnoho dívčích charakteristik, ale nikdo to v mém okolí nebral příliš vážně a hlavně tam nebyli žádní genderoví specialisté. Až po přestěhování do Austrálie jsem díky pubertě a kouzlu internetu zjistila, kdo jsem a co pro to musím udělat.“

Lea T

Dcera známého brazilského fotbalisty se stala múzou Riccarda Tisci, kreativního ředitele Givenchy. Od té doby se objevuje v časopisech po celém světě a rok 2014 se pro ni stal důležitým životním mezníkem. Stala se totiž tváří globální značky Redken a rok poté ji časopis Forbes označil za jednu z 12 žen, které změnily italskou módu. V Itálii vyrůstala, přestože její rodná země je Brazílie.

Geena Rocero

Geena po několikaleté dráze modelky, poté, co pracovala například pro Rimmel London, v talkshow veřejně přiznala, že dříve byla mužem. Její změna nastala poté, co z rodných Filipín emigrovala do USA. Splnil se jí tak sen a veřejným výrokem se jí značně ulevilo. Tolik se obávala, že jí to zničí kariéru, a proto dlouhá léta mlčela. Nyní je silnější než kdy dříve a založila nadaci Gender Proud, která se zabývá podporou a obranou práv trans lidí po celém světě.

Za zmínku rozhodně stojí i Teddy Quinlivan, kterou objevil v roce 2015 Nicolas Ghesquière, kreativní ředitel značky Louis Vuitton. Dále pak Jenna Talackova, kanadská modelka s českými kořeny, která v roce 2012 byla diskvalifikována v Miss Universe po tom, co se rozneslo, že prodělala změnu pohlaví. Výraznou osobou je pak i Carmen Carrera, která se stala průkopnicí v haute couture a je známá nejen jako modelka, ale i burleskní performerka a herečka.

Autor: Žaneta Podlahová