Ze dvou sloních holčiček se Zoo Praha raduje už takřka půl roku – Lakuna se narodila 27. března mamince Tamaře. O šest týdnů později jí ve sloním stádu přibyla kamarádka, 9. května se samici Janitě narodila sloní princezna, která později dostala jméno Amalee. Obě „miminka“ rostou jako z vody! „Slůňata přibývají na váze průměrně sedm až deset kilogramů za týden. Amalee dokonce předhonila Lakunu. Je vidět, že má v sobě geny po své matce. Janita je také větší slon, a ačkoliv je tedy Amalee mladší, tak už je dneska těžší než Lakuna,“ popsal kurátor savců Pavel Brandl.

Lakuna váží 278 kg, Amalee o 8 kg víc. Obě slonice se vytáhly už zhruba o 20 cm. „Lakuna už se zajímá o pevnou potravu, žere už všechny druhy měkkého ovoce a od včerejška (úterý, pozn. red.) i seno. Obě už umí používat i chobot a sebrat jím některé předměty ze země ve výběhu a pití vody. To také samozřejmě po porodu neuměly a musely se to postupně naučit,“ popisuje jejich pokroky jejich vrchní chovatel Martin Kristen.

Bahenní lázeň

Obě sloní holky taky milují vodu, perfektně ovládají plavání a umí se i potápět. Lidé si je mohou prohlédnout, jak se cachtají ve venkovním bazénu. Nejen voda jim ale dělá dobře – sloni si parádně hoví také v blátě! „Letos v létě si sloni vydupali obrovskou jámu, ve které se shromažďuje dešťová voda a my ji teď budeme využívat jako kaliště, kam budeme vodu ještě připouštět. Když je horko, najdete tedy zaručeně obě slůňata právě tady, jak se ohazují blátem a vytvářejí si vlastní pleťovou masku,“ směje se kurátor Brandl.

Podívejte se, jak si sloní samičky pochutnaly na bambusu:

Před několika týdny začali chovatelé také malé sloní samičky postupně slučovat s jejich tatínkem, samcem Ankhorem.  „Našemu samci zatím společnost ve výběhu střídáme. Jednou týdně je se slůňaty Lakunou a Amalee  i jejich matkami Janitou a Tamarou. Zbytek dní pak s malými samci Maxem a Rudim,“ uvedl Martin Kristen s tím, že takový kontakt je pro malá slůňata velmi důležitý. „Od malička tak vidí samce jako vzor. Naučí se jej respektovat a také se ho v dospělosti nebudou bát,“ upřesnil Brandl.

Například starší samice Shanti, která do Zoo Praha přišla v roce 1977 z Indie, podobný zážitek v dětství neměla, což se na ní podepsalo. „Jsou na ní vidět obavy v přítomnosti velkých samců,“ uvedl Brandl.

Fotogalerie
76 fotografií