Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soňa po nemoci ochrnula, pak jí zemřel muž na rakovinu: Karlovarský kraj pomáhá nemocným

Karlovarský kraj vyhlásil tři sbírky.
Karlovarský kraj vyhlásil tři sbírky.  (Autor: Karlovarský kraj)
Autor: VaB - 
28. září 2020
13:45

Karlovarský kraj spustil tři sbírky pro nemocné děti a jednu maminku. Tu potkal velmi smutný osud, přišla o manžela, ochrnula, o pětiletého syna se nedokáže postarat…

Jeden kraj, tři velké sbírky. Karlovarský kraj se rozhodl, že pomůže těm, kteří to nutně potřebují, aspoň tím, že založí transparentní účty. Celkem tři příběhy, o kterých informují, jsou dost emotivní. V prvních dvou jde o děti, třetí je pak o mamince, kterou postihl velice smutný osud. 

Muž (†42) zemřel při tragické nehodě: Jeho syn (8) seděl vedle těla a volal zoufale o pomoc!

Za vším stojí exhejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. „S kolegy ve vedení kraje jsme se rozhodli, že pomůžeme Matějovi, Honzíkovi a paní Soně a vyhlásíme pro ně veřejné sbírky. Zájemci, kteří chtějí přispět, mohou navštívit recepci krajského úřadu, kde jsou umístěné sběrací pokladničky. Ty také vozíme s sebou na krajské akce,“ uvádí.

Ochrnula, pak jí zemřel muž

Pro Soňu Benešovou se snaží pomocí transparentních účtu kraj vybrat peníze na léčbu kmenovými buňkami. Ženu totiž potkal těžký osud. Když onemocněla cévní mozkovou příhodou, ochrnula. Jejího muže pak postihla rakovina, které podlehl.

Má i pětiletého syna, o toho se ale nedokáže sama starat. Je tak v péči její sestry. „Mladé mamince by mohla výrazně pomoci léčba kmenovými buňkami, kterou si ovšem musí zaplatit sama. Finanční prostředky ze sbírky budou použity na pokrytí nákladů léčby,“ uvádí kraj na facebooku. 

Hypoxie a Angelmanův syndrom

Dalším, kdo potřebuje pomoc, je Honzík Šnajdra. Následkem těžké hypoxie má postižený mozek, do toho ještě problémy s pohybem. „I když se chlapci zdraví zcela nevrátí, rodiče se snaží dělat maximum pro to, aby mohl vést co nejhodnotnější život. Schází jim ovšem peníze na potřebnou léčbu. Právě získané finanční prostředky mají sloužit k úhradě intenzivní rehabilitace v Piešťanech,“ popisují.

Posledním je Matěj Židlický. „Tomu lékaři diagnostikovali Angelmanův syndrom. Jedná se o formu vrozeného genetického onemocnění, jež sice nelze úplně vyléčit, ale jeho projevy se daří výrazně zmírňovat. Základním prvkem rehabilitace je speciální obleček Therasuit, jenž umožňuje pacientovi pohyb ve všech osách a zvyšuje účinek cvičení,“ zakončil kraj. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi