Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

3 trendy, které na podzim nebudou chybět žádné Londýňance!

20. září 2020 | 06:00

V posledních letech se móda čím dál tím více vydává udržitelným směrem. Dbá se na kvalitní materiály, nadčasové a ikonické modely za doprovodu praktičnosti a snadné kombinovatelnosti. A pohodlnost především. Ta se vyznačuje volnými střihy. Obepnuté oděvy i boty zdůrazňující ženskou siluetu totiž vystřídaly oversized a pánské tvary. Není tomu jinak ani v zahraničí. A Londýn je místo, kam se nyní vypravíme.

Kocour v botách

Ano, přesně tak. V těchto širších kozačkách ke kolenům budete připomínat věrný obraz kocoura v botách. Dostaly však hned několik inovací. Blokový vysoký podpatek, zvířecí reliéf – od krokodýlího po hadí – a malé detaily, jako jsou efektivní přezky či dekorativní prošívání. Ideální kombinací budou s pleteninou v podobě svetrů či šatů nebo s rolákem a midi sukní. Prozáříte s nimi nejen podzimní šeď ulic, ale také své pracoviště nebo okouzlíte na rande. Ačkoliv nejsou podpatky na každodenní nošení a leckdy si chceme od nich odpočinout, řadí se tento typ kozaček mezi boty, které využijete pro nespočet příležitostí, a nejsou tak otázkou jen momentálního trendu. A pokud zvolíte jejich kvalitní materiál, zůstanou vám v botníku po několik sezon.

Nesmrtelný a ikonický: trenčkot

Nadčasový, univerzální, praktický a vysoce elegantní. To jsou pádné důvody k tomu, aby se stal trenčkot nezbytnou součástí našich šatníků. A to opakovaně, rok co rok. Odkud název tohohle pršipláště vlastně pochází? Z anglického „trench coat“, to doslovně znamená zákopový kabát. A právě zákopy tu hrají zásadní roli. Stal se totiž základním prvkem vojenské uniformy. Neproslavili ho však jenom vojáci, nýbrž i filmové hvězdy minulosti jako například herečka Sophia Loren nebo Audrey Hepburn v módním filmu Snídaně u Tiffanyho. Jak ale obléknout tenhle kabát v hnědých odstínech s ohrnovacím límcem, praktickými nárameníky a pevným opaskem? Zdařilým a opravdu pohodlným lookem budou mom jeans spolu s rolákem nebo úpletovým svetrem do výstřihu V s knoflíky. Vhodným obutím pak budou boty chelsea – kotníkové kozačky s roztahovací gumou po stranách, která umožňuje rychlé vklouznutí do bot. I ony evokují vojenský mundúr.

Ženská záležitost

Ať už zvolíte tu barevnou, úpletovou, vzorovanou, tu s postranním rozparkem či pasovou, vždy bude midi sukně vypadat navýsost žensky a elegantně. A právě s již zmíněnými volnými kozačkami ke kolenům si bude hravě rozumět. Vzorovaná sukně může rozzářit jinak jednobarevný monochromatický look. Dámy, nezapomínejte na ryze ženské atributy a kvůli nečasu podzimního období se nehalte jen do kalhot a džínů!

Autor: Žaneta Podlahová