Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Omezení dopadlo i na svatby: Nevěsta a ženich slavit do rána nemohou, o půlnoci mají utrum

Autor: sab - 
18. září 2020
19:04

Oslava nového sňatku jen do půlnoci a pak už jen svatební noc. Tak si nyní představuje svatby ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jak řekl na Frekvenci 1, pokud se svatby konají v restauracích nebo hospodách, musí končit o půlnoci. Toto pravidlo už víc než týden platí v hlavním městě. Omezení otevírací doby restaurací a barů se přitom rozšířilo po celém Česku. Nic na tom nemění ani fakt, že v případě svateb jde o uzavřenou společnost.

Pokud je svatba nebo jiná soukromá oslava v restauraci nebo baru, musí končit o půlnoci. Na Frekvenci 1 to potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). To bude platit od soboty, kdy mají podniky omezenou otevírací dobu.

„Platí to pro všechny provozovny stravovacích služeb,“ řekl Vojtěch s tím, že jde tedy o každé místo, kde se podává minimálně pití. „Ani se tam nemusí podávat jídlo,“ upřesnil. 

Svatba nepokračuje ani bez pití

Pokud by chtěl někdo toto nařízení pro restaurace a bary na svatbě nebo jiné soukromé oslavě obejít tím, že se po půlnoci přestane nabízet jídlo a nalévat pití, má smůlu. „Pokud je to provozovna stravovacích služeb, kde standardně se to jídlo nebo pití podává, tak v takovém případě musí samozřejmě ten provoz uzavřít,“ byl nekompromisní ministr.

„Není to tak, že by ti lidé přestali podávat pití a oni by tam třeba měli nějaké vlastní,“ doplnil. Pokud je tedy podnik registrovaný jako restaurace nebo bar, mají tam po půlnoci zkrátka svatebčané smůlu.

Vojtěch zopakoval výzvu, že mají lidé společenské akce zrušit. „Já bych skutečně žádal všechny, aby to zvážili, pokud to není nezbytně nutné. A já si troufám tvrdit, že v této době úplně skutečně nezbytně nutné to není, tak aby tyto různé večírky, firemní akce, teambuildingy a podobně odložili,“ vyjmenoval ministr.

Pražské svatby končí o půlnoci už týden

Od 9. září musely zavírat o půlnoci všechny provozovny stravovacích služeb na území hlavního města Prahy. Toto nařízení cílilo především na noční kluby a bary, protože v těch se lidé různě v noci a nad ránem střídají a nemoc se tak snadněji šíří, podepsalo se ale i na svatbách. I přesto, že po půlnoci v uzavřené společnosti svatebčanům nehrozí žádné větší šíření nákazy, muselo svatební veselení skončit. To se teď týká svatebčanů z celého Česka. 

Právě svatby jsou totiž podle dosavadních vyjádření ministerstva zdravotnictví také rizikové. Nejčastějšími místy nákazy jsou podle ministerstva rodina a pracovní prostředí, rizikovou aktivitou je také návštěva společenských akcí, jako jsou právě rodinné oslavy a svatby. Více než pětina případů v poslední době pochází ze škol.

Omezení pro společenské akce platí i na Slovensku. Zakázané jsou oslavy, diskotéky a podobné akce v barech, klubech či restauracích. Svatby tam však dostaly výjimku. „Obáváme se toho, že pokud nezačneme být zodpovědní, situace se může zhoršit mnohem razantněji než dosud,“ uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. 

Video  Jak správně manipulovat s rouškou?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Nevěsty ostrouhaly už na jaře

Konání svateb bylo zakázané nebo omezené už letos na jaře. Nejprve šlo o úplný zákaz, pak bylo možné se oddat alespoň za účasti svědků na úřadě. V květnu se pak povolily po dvou měsících také akce do 100 lidí. To znamenalo, že lidé kromě svateb mohli i do divadel, kin, kostelů nebo muzeí. V té době byl však denní přírůstek nakažených okolo 100.

Pro svatby také opět platí i to, že pokud se konají v jakýchkoli vnitřních prostorách, je nutné, aby měli všichni nasazené roušky. Výjimku mají jen ženich s nevěstou při novomanželském polibku. Od pondělí však budou v Praze a Středočeském kraji povinné roušky i na venkovních akcích nad 100 lidí.

Video  Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa