Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček: Zrušme hromadné akce. Prymula: Na měsíc až dva musíme minimalizovat kontakty

Aktualizováno -
19. září 2020
09:14
Autor: simao, ČTK - 
19. září 2020
08:40

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se nechal slyšet, že čísla aktuálních přírůstků nakažených jsou dle něj „strašlivá“, a tak nastal čas na rázná opatření. „Omezit na maximum sociální kontakty. To znamená zrušit hromadné akce, noční tahy Prahou,“ vyzval v Právu. Podle epidemiologa Romana Prymuly se nám vymstilo podceňování viru. I on přitom mluví o nutnosti „striktně minimalizovat kontakty“. A to na dobu jednoho až dvou měsíců.

„V každém případě musíme zploštit křivku exponenciálního růstu. A to jde jedině důsledným dodržováním nařízení, tedy roušky, roušky, roušky a nechodit tam, kde je více lidí,“ řekl v rozhovoru pro sobotní Právo vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) k aktuálnímu boji s pandemií koronaviru.

Vadí mu, že Ústřední krizový štáb, v jehož čele na jaře vystřídal epidemiologa Romana Prymulu právě Hamáček, nebyl zřízen již dříve.

„Protože nejsme v nouzovém stavu, tak situaci má mít pod kontrolou ministerstvo zdravotnictví. To řídí boj proti koronaviru. Z mého pohledu jsme už dávno měli přehodit výhybku, kdy měl být aktivován ústřední krizový štáb, opatření by byla řízena centrálně podle krizového zákona,“ míní Hamáček.

Podle Hamáčka již Česko není v Evropě premiantem, jak ještě nedávno zmiňoval premiér Andrej Babiš (ANO).

„Premianty jsme byli na jaře. To jsme situaci zvládli, a to díky tomu, že jsme rychle zatáhli za brzdu. Viděli jsme, co se děje v Itálii a ve Španělsku. Teď jsme v situaci, že – pokud to řeknu ve smutné nadsázce – tak Italům a dalším ukazujeme, co se stane, když nepřijmou přísná opatření,“ přiznává Hamáček.

Nevyloučil přitom ani možnost lockdownu, tedy izolace Česka a životu v něm - drastického opatření, které umrtvilo naposledy Izrael. „To je to poslední, když už by nebyla jiná cesta. Za lockdownem už ale není nic,“ varoval Hamáček.

Hamáček varuje před kolapsem zdravotnictví

Statistici přitom v pátek přišli s třemi scénáři pro Česko, ten nejhorší počítá s 3,6 milionem nakažených od začátku pandemie. Ten nejmírnější naopak s číslem 208 tisíc.

„Podle všech kalkulací je naše zdravotnictví připraveno až na 120 tisíc nakažených. Pokud by to bylo více, systém začne kolabovat,“ varoval nyní Hamáček.

Za „nejkrajnější možnost“ označil Hamáček odklad říjnových krajských a senátních voleb.

Podle Hamáčka se stala chyba v odložení znovunasazení roušek. To prosazoval epidemiolog Rastislav Maďar, který byl následně „odejit“. Podle Hamáčka měl přitom pravdu. „Celou dobu jsem byl skeptický. Nikdy jsem netvrdil, že virus odešel, že možná žádná druhá vlna nepřijde. Přece si pamatujete, že jsem říkal, že žijeme s tygrem v kleci a je otázkou, kdy se probudí. A teď se to stalo a ukazuje se, že má velký apetit,“ dodal Hamáček.

Video  Jan Hamáček v červnu: Takhle mluvil o červeném svetru, Prymulovi a vztazích ve vládě  - Jakub Tomek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

V celém Česku je od pátečního podvečera zakázaná většina vnitřních hromadných akcí na stání pro více než deset lidí. Restaurace, bary nebo kluby nesmí vpustit dovnitř více hostů, než je kapacita k sezení. Tyto podniky mají také omezenou otvírací dobu.

Kvůli tempu šíření nového koronaviru ministerstvo zdravotnictví rozšířilo také povinnost nosit roušky ve školách. Dosud se vztahovala jen na společné prostory jako chodby či toalety. Nyní jsou povinné i při výuce ve třídách. Povinnost platí pro druhý stupeň základních škol, střední a vysoké školy.

Prymula: Virus jsme podcenili, vymstilo se nám to

Epidemiolog Prymula souhlasí s Hamáčkem, že „čísla jsou v tuto chvíli opravdu velmi nepříznivá“:

„Já od začátku říkám, že druhá vlna přijde. Nicméně nečekal jsem, že bude takto silná. Osobně jsem si myslel, že to zvládneme o něco lépe. Podceňování viru nebylo správné a vymstilo se nám. V přepočtu na obyvatelstvo není mnoho zemí, které by měly v tuto chvíli horší poměr nakažených, než máme my,“ přiznal Prymula v rozhovoru pro Lidové noviny.

I on je přitom pro omezování společenských akcí. „Myslím si, že teď bude opravdu snaha striktně minimalizovat kontakty. Budeme se snažit alespoň na dobu jednoho až dvou měsíců omezit kontakty na různých společenských akcích a podobně,“ vzkázal Prymula.

Připouští proto i další zkrácení otevírací doby restaurací a barů, které smí mít otevřeno do půlnoci. „Může se to stát. Myslím si, že k omezení dojde. Ale zřejmě se omezí spíše kapacity podniků a nařízení bude regionální,“ míní Prymula.

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví pak dodává: „Už máme poměrně masivní promoření populace. Faktorů je více. Určitě k tomu přispěly prázdninové dovolené. Rozhodujícím faktorem jsou ale aktivity tady v Česku. Zlomový moment nastal v baru Techtle Mechtle, od té doby křivka epidemie stoupá.“

Covid_19 ( 19. září 2020 16:09 )

Prymula vždy selhal, jako náměstek ministra zdravotnictví ( nepřipravil stát na epidemii, měl na to čas měsíc, když byli první nakažení v Německu), selhal jako šéf krizového štábu), Prymula 1.5.2020 prohlásil, že Chytrá karanténa funguje, dnes víme, že je na..., v srpnu nechtěl zavést roušky, aby měl jiná názor než docent Maďar, takže zase selhal, hlavně když může blábolit v televizi, tam se předvádí jako úplný ... radí rád, ale špatně

XYZ3 ( 19. září 2020 13:59 )

Michal Snobl ( 19. září 2020 13:50 )

Hamáčku hlavně navrhni zrušení ty vaší dennodenní telecí párty ve vládě.Jste tam zadarmo drahý
Nařizujete co jste zrušili,rušíte co jste nařídili.Vem si toho Prymulu a ostatní za ruku,jděte na pole a tam možná ale vážně možná budete trochu platný.

ivalen ( 19. září 2020 12:26 )

má pravdu, předsedo ...

ivalen ( 19. září 2020 12:25 )

Tak předpokládám, že Maďara zas vezmou zpět do funkce, když se ukázalo, že měl pravdu. Teď by mohli naopak vyhodit neschopného, ale všehoschopného Vojtěcha

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa