Běžci mohli svůj sportovní výkon věnovat nějaké osobě. Pod startovní číslo na svou hruď napsali, na koho budou při utíkání myslet. „Někdo si vybral známou osobnost, někdo běžel za blízkého člověka třeba z rodiny. To znamená, že někdo výkon věnoval Miladě Horákové, někdo běžel za svého dědu,“ usmívá se David Butula, ředitel Paměťi národa Jihomoravského kraje.

Video
Video se připravuje ...

Brňané si sportem připomněli slavné osobnosti: Běhali za Horákovou, za slavného letce i jeptišky. Markéta Malá

Před 70 lety

„Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt…,“ to byla poslední slova Milady Horákové, která byla jedinou ženou u nás popravenou za komunismu z politických důvodů. Za její osvobození se přimlouvaly slavné osobnosti jako Albert Einstein nebo Winston Churchill. Marně. Rozsudek byl vykonán v červnu 1950.

Přesně před 70 lety, v září roku 1950, probíhalo nezákonné zavírání ženských klášterů a rušení ženských řeholních řádů v komunistickém Československu. „Rozhodla jsem se běžet za jeptišky, se kterými bylo za komunismu nehezky zacházeno. Byly pronásledovány, bydlely v hrozných podmínkách, nuceny do tvrdé manuální práce, aby se vzdaly své profese,“ tvrdí studentka historie Petra.

Běh za slavného letce

David Butula věnoval svůj běžecký výkon slavnému příbuznému, jednomu z nejvýznamnějších československých letců druhé světové války. „Já jsem běžel jen s dětmi rodinný běh na jeden kilometr. Vybral jsem si svého prastrýce Leo Anderleho. Létal v 311. československé bombardovací peruti RAF. Bohužel během války zahynul ve službě,“ vysvětluje ředitel.

Běh pro Paměť národa: V průběhu září a října se na 12 místech po celé republice uskuteční pátý ročník benefičního Běhu pro Paměť národa. Zúčastnit se může každý bez omezení, věk ani kondice nejsou rozhodující, zapojit se ale mohou i děti, chodci či méně zdatní běžci. Pro ty bude připraven 1 km dlouhý úsek. Hlavním cílem bude tradičně získat finanční částku na podporu jedné z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě.