Křest pandího kluka se konal v rámci Mezinárodního dne pand červených v sobotu 19. září. Probíhal bezkontaktně, aby nebylo mládě rušeno a stresováno, Jméno vybírali zájemci na sociálních sítích brněnské zoo. „Siddhi znamená v hindštině dosažení dokonalosti. Na druhém místě v anketě skončilo jméno Bhoomi, což je v překladu země,“ usmívá se mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Video
Video se připravuje ...

Pandí chlapeček dostal krásné jméno Siddhi, vybrali jej návštěvníci brněnské zoo, Markéta Malá

Podniká výlety

Maminka Oshin je sice prvorodička, ale při výchově a péči o svého prvního potomka si vede na výbornou. Mládě se narodilo ve středu 27. května v porodní boudě v pravé části expozice. Později si ho matka Oshin přenesla do skrýše, kde jej ukrývala asi tři měsíce. „Křest je nutné dělat až tehdy, kdy je mláďátko už schopné a šikovné,“ vysvětluje mluvčí.

Pandí chlapeček Siddhi tři měsíce po porodu vůbec nechodil ven, což není neobvyklé. „Pak postupně se začal ukazovat. Nejdříve se pohyboval jen v bezprostřední blízkosti boudy. Nyní už podniká výlety. Vyleze i do koruny stromu,“ líčí Vaňáč a dodává, že pandy červené ve volné přírodě žijí pouze v pěti asijských zemích – v Číně, Myanmaru, Nepálu, Bhútánu a Indii. Vyskytují se v lesích a džunglích.

Jediná panda

Panda červená je evoluční unikát, je vlastně jedinou „pravou“ pandou. Černobílá panda, kterou všichni tak dobře známe, je ve skutečnosti medvěd. „Panda velká patří mezi medvědovité. Naopak panda červená náleží do čeledi malé pandy. Jsou si ale pochopitelně podobné. Obě mají takzvaný šestý prst. Tento výrůstek jim pomáhá chytat bambus, který je hlavní složkou jejich potravy,“ říká mluvčí.