Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus se vymkl kontrole: Co teď bude s Českem a vyhlásí opět stav nouze?

Autor: Jakub Tomek - 
21. září 2020
05:00

Bude se opakovat jarní scénář? Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) bude v pondělí rozhodovat o obnovení Ústředního krizového štábu a debatovat o stavu nouze. V čele krizového štábu by měl opět stanout ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že vyhlášení nouzového stavu navrhovat nebude, budou se však řešit jeho plusy a mínusy. Babiš pak na pondělní večer chystá projev. Co tohle všechno může pro Česko znamenat?

Krizový štáb jako poradní orgán vlády dlouhodobě Andrej Babiš (ANO) odmítal. V pátek ale premiér překvapivě otočil a vzkázal, že nakonec Hamáčkovo volání o zřízení štábu vyslyší. Orgán je složen převážně z odborníků, ministerských náměstků a šéfů strategických státních orgánů.

Krizový štáb, který namísto Romana Prymuly vedl Jan Hamáček (ČSSD), skončil 11. června. Nyní se však jarní časy opět vrací. I když některé věci jsou jinak.

Omezení kontaktů

Prymula je nyní vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví - a dle jeho nedělních slov můžeme očekávat další zhoršování situace. V řeči čísel - 6 až 8 tisíc nových případů nákazy denně. Situace by se dle Prymuly mohla zlepšit prý za tři týdny, až se projeví opatření.

„Osobně jsem si myslel, že to zvládneme o něco lépe. Podceňování viru nebylo správné a vymstilo se nám,“ řekl pro sobotní Lidové noviny s tím, že by mohlo dojít na dobu jednoho až dvou měsíců k omezení kontaktů například na různých společenských akcích.

Prymula přitom v neděli vyslal i jeden zajímavý vzkaz politikům. „My bychom se měli vrátit každý ke své odbornosti. Tzn. statistici by měli poskytovat data, epidemiologové by měli navrhovat opatření a politici a ekonomové by měli říkat, jestli to opatření je pro stát únosné, nebo neúnosné. Tady každý říká vše a potom logicky z toho lidé mají chaos,“ pronesl kriticky Prymula poté, co se z různých stran začaly ozývat různé scénáře, co se bude na podzim a v době nárůstu případů dít dál.

Vojtěch nouzový stav nenavrhne. Ale nevylučuje

Mluvit se přitom začalo i o vyhlášení nouzového stavu. Ten letos kvůli pandemii platil od 12. března do 17. května. „Je to otázka na ministra zdravotnictví, který musí zdůvodnit, zda opatření, která navrhuje, jsou v souladu se zákony,“ řekl k možnosti v pátek Babiš.

Právě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) se k tomu v pátek postavil nejednoznačně: „Varianta to je. Pokud se bavíme například o rušení hromadných akcí, tam už by to bylo nutné.“ A v neděli pak upřesnil, že sám s touto variantou před vládu předstupovat nebude.

„V tuto chvíli, že bych s tím návrhem šel na vládu, nikoli, ale asi to budeme diskutovat na vládě a budeme se bavit o všech pro a proti toho nouzového stavu,“ řekl v ČT.

„Na druhou stranu vycházíme z nějakých zkušeností z jara, z judikátů soudů, zejména toho jednoho prvoinstančního rozhodnutí Městského soudu v Praze (...), který dal určité mantinely, a pokud bychom potřebovali dělat nějaká další opatření protiepidemická, tak v takovémto případě je možné, že to bez nouzového stavu nepůjde,“ upozornil Vojtěch.

Podle Prymuly je vyhlášení nouzového stavu na místě, jelikož se reprodukční číslo blíží k 1,8. To udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden nakažený. „Neříkám, že je to katastrofa, ale je to stav, který je krizový a musí se výrazně brzdit. Potřebujeme to zabrzdit v horizontu měsíce,“ řekl. 

Hamáček: Omezme tahy Prahou!

Vývoj epidemie je alarmující, musí dojít ke zrušení hromadných akcí. To si myslí ministr vnitra Hamáček. „Pokud by bylo na mně, tak já bych takové podniky v deset večer zavřel,“ řekl v Právu. „Musíme omezit na maximum sociální kontakty. To znamená zrušit hromadné akce, noční tahy Prahou,“ uvedl.

O omezení hromadných akcí by měl stát uvažovat i podle Prymuly. „Jde o společenské akce, kde dochází ke konzumaci nejen alkoholu,“ řekl s tím, že problém je hlavně v tom, že lidé na těchto akcích nenosí roušky, myslí si, že se nenakazí, ale pak právě oni s nákazou skončí.

Prymula také zmínil, že za pravděpodobné považuje, že se uzavřou pražské školy. To by se ale nemělo týkat nejmladších dětí. A reálně by to mohlo být už do týdne. „Na prvním stupni se nákaza nešíří tak intenzivně jako na druhém a výše. Ty děti se nenakazí tak rychle a nevylučují tolik toho viru,“ uzavřel. Zavírání škol ale odmítá jak Vojtěch, tak hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Ústavní právník: Ať si ujasní, co chtějí!

Podle experta na ústavní právo Jana Kysely si musí ministři ujasnit, čeho chtějí vlastně dosáhnout. „Vláda bude muset promyslet, co nouzový stav přinese oproti nařízením podle zákona o veřejném zdraví, když několikrát deklarovala, že nechce masivně zavírat školy a ekonomiku,“ řekl Blesku expert s tím, že na jaře vláda model podle krizového zákona brzy opustila a regulovala skrze ministerstvo zdravotnictví.

Co je stav nouze

Vyhlašuje ho vláda v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetek.

Video  Krajská debata Blesku 2020: Koronavirus a pohostinství  - abl
Video se připravuje ...

V rámci něho může kabinet vydávat mimořádná opatření a omezit některá práva a svobody. Musí je ale vždy specifikovat, jedná se například o omezení cestování do a ze země, evakuace osob a majetku z vymezeného území. Stát také v tomto režimu může nakupovat zdravotnický materiál bez klasických zdlouhavých výběrových řízení.

levicove-smegma ( 21. září 2020 22:11 )

Paroubek paralyzoval sestavení Topolánkovy vlády půl roku.

levicove-smegma ( 21. září 2020 22:06 )

Zdroj? ÚV KSČ.

levice-je-smegma ( 21. září 2020 15:22 )

Již napodzim americká CIA podávala zprávu, že v čínském středisku pro vývoj biologických zbrani Wu-chan se provádí nebezpečné pokusy s neodpovídajícím zabezpečením proti úniku. USA se ale nechtěla vměšovat do čínských záležitostí. Zatím unikl jen tento vir s malou smrtností. Výsledky práce čínských soudruhů s plicním morem budou zajímavější.

gejzovic ( 21. září 2020 10:18 )

mate nějak kratkou pamět vaši soukmenovci byli prvni kteři opatřeni kritizovali

gejzovic ( 21. září 2020 10:14 )

nemusime mit starost ona CT společně s opozici to vyřeši

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa