Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ládíkova (6) maminka Jana (†50) zemřela po použití spreje proti hmyzu: Pro chlapečka vypsali sbírku

Autor: chal - 
22. září 2020
05:02

Malého Láďu (6) potkala koncem srpna obrovská tragédie. Jeho maminka Jana Čechová (†50) zemřela po silné alergické reakci, kterou podle příbuzných měla zřejmě na sprej proti hmyzu. Pro rodinu to byla obrovská rána, pro Ládíka obzvlášť. Chlapci se nyní snaží pomoci základní a mateřská škola z Hradištka, odkud Ládík pochází.

V obchodech běžně dostupný sprej proti hmyzu se patrně stal osudným chovatelce psů Janě Čechové z Hradištka na Nymbursku. Máma šestiletého Ládíka koncem srpna ve svém domě rozstříkala sprej a zanedlouho měla vážnou alergickou reakci, po které zemřela. Před smrtí si ještě stihla zatelefonovat se svou maminkou, u které Ládík zrovna byl.

V době, kdy Jana zemřela, jejího synka teprve čekala školní docházka. Zatímco jiné děti v tomto věku zažívají jen bezstarostné chvíle, on se na pohřbu loučil s maminkou. Ládík byl velmi statečný, téměř celou dobu se držel, rozplakal se teprve při odchodu z obřadní síně na Olšanských hřbitovech.

Ládík naštěstí nezůstal úplně sám, má milující babičku, ale nezapomínají na něj ani „cizí“ lidé. Aby Ládíkovi pomohli, zástupci Základní a Mateřské školy v Hradištku pro něj zřídili transparentní účet.

„Společným cílem je složit se na další životní kroky Ládíka a získat laskavé dárce finančních prostředků,“ stojí na internetových stránkách vzdělávacích institucí. Ládíka může podpořit zasláním libovolné finanční částky každý, jakákoliv pomoc je vítána.

Maminka Jany Čechové Jana Hrbková se spojila s právním zástupcem a také jedním z českých europoslanců. Ten se údajně bude snažit, aby bylo na spreji jasně řečeno, že jeho použití může způsobit smrt. „To je to jediné dobré, co můžu teď udělat. Na tom spreji není psáno, že hrozí smrt. Chci, aby se to změnilo,“ vysvětlila Jana Hrbková.

Polský výrobce přípravku na hubení hmyzu tvrdí, že za smrt Jany jeho výrobek nemůže. „Všechny naše insekticidní přípravky mají příslušná povolení a registrace Ministerstva zdravotnictví České republiky, jejichž vydání vždy předcházejí příslušné testy a studie,“ řekla Blesku Sabina Jasiukiewiczová, marketingová manažerka výrobce.

zibro ( 22. září 2020 07:44 )

Za blbost se bohužel platí. Teď už má Jana dost času přečíst si návod.

Zobrazit celou diskusi