Sex 2 až 3 x týdně

Obecně se v období snažení doporučuje provozovat pohlavní styk pravidelně dvakrát až třikrát týdně. K vyšetření, zdali je u obou partnerů vše v pořádku, se přistupuje případně až po roce neúspěšných pokusů.

Omezte kouření a alkohol

U kuřáků studie opakovaně potvrzují menší množství spermií v ejakulátu, jejich nižší hybnost i lehké deformování. Cigarety společně s alkoholem zabíjí pohlavní buňky, snižují životaschopnost spermií a výsledkem je pokles plodnosti.

Autor: istock

Upravte jídelníček

Postačí dodržovat obvyklá doporučení, jakými je dostatečná konzumace zeleniny, případně i ovoce, omezit příliš tučná jídla nebo geneticky modifikované potraviny. Pohlavní buňky jsou velmi vnímavé vůči toxickým látkám a jejich pravidelný příjem se může negativně podepsat na kvalitě spermií. Vhodný jídelníček by měl současně být bohatý na vlákninu i na další stopové prvky. 

Pozor na přehřívání

Sauna, vířivka nebo horká koupel doma může dočasně nepříznivě ovlivnit počet spermií. Podobně je to i u mužů se sedavým zaměstnáním nebo při nošení velmi těsného oblečení. Spermie se přehřívají a tím se redukuje počet těch, které jsou schopné oplodnění.

Doplňte vitaminy

Strava by měla být bohatá na antioxidanty, které jsou pro vývoj zdravých spermií důležité. „V dnešní době nemá většina mužů čas sledovat složení svého jídelníčku a je snazší sáhnout po doplňcích stravy. Ty by měly optimálně obsahovat dostatek oxidantů i látky inositolu, který zlepšuje kvalitu jak vajíček, tak spermií,“ říká MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7.

Zabavte hlavu i tělo

U párů, které se již nějakou dobu snaží o početí, se může zhoršovat duševní pohoda. „Nedoporučuji provádění ovulačních testů ani sledování bazální teploty, při delším snažení to totiž může vést k neplodnosti na psychickém podkladě,“ upozorňuje MUDr. Radka Gregorová. Vhodné je nalézt si společnou aktivitu, která se zakládáním rodiny nesouvisí.

Fotogalerie
3 fotografie

Video
Video se připravuje ...

Ve FN Ostrava se v červenci narodil rekordní počet dvojčat - 16 párů!  FN Ostrava