Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš o konci Vojtěcha: Byl moc slušný. Od Prymuly čeká krizové řízení a pevnou ruku

Aktualizováno -
21. září 2020
13:30
Autor: red, ČTK - 
21. září 2020
12:10

Na ministerstvu zdravotnictví přišel den velkých změn. Adam Vojtěch (za ANO) oznámil v pondělí ráno konec ve vedení resortu, naopak premiér Andrej Babiš (ANO) předjednal u prezidenta Miloše Zemana jeho výměnu za Romana Prymulu. V úterý ráno Babiš nového ministra uvede do úřadu, čeká od něj krizové řízení a také dohled na opatřeními ministerva zdravotnictví. Prymula dříve působil jako Vojtěchův náměstek, po sporech zakotvil na Úřadě vlády jako zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Premiér Andrej Babiš před novináři uvedl, že Adam Vojtěch byl z jeho pohledu nejlepším ministrem zdravotnictví, ale byl moc slušný a neuměl se bránit. Záměr rezignovat mu prý Vojtěch řekl v pátek na osobní schůzce.

Babiš řekl, že změnu na postu ministra se Zemanem předjednal o víkendu. „Já jsem se tak včera s panem prezidentem domluvil, že dnes pana Prymulu přijme a že mému návrhu vyhoví tak, abych ho mohl uvést do úřadu v úterý, abychom neztráceli čas,“ řekl zmínil.

Babiš: Krizový štáb pro jednání s kraji

Na tiskové konferenci premiér zdůraznil, že krizový štáb, o jehož zřízení bude vláda rozhodovat odpoledne a v jehož čele má stát vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), má být platformou pro jednání státu s kraji. „Není zřízen, aby řídil ministerstvo zdravotnictví,“ řekl. Prymula má podle něj dohlédnout na dodržování dosud přijatých opatření, například na to, aby nemocnice informovaly o naplnění svých kapacit, což ne vždy činí.

Právě po naléhání krajů, které žádaly lepší komunikaci s ministerstvem, Babiš v pátek přitakal zřízení krizového štábu. Požadavek koaliční ČSSD a opozice předtím odmítal. Ve stejný den mu podle jeho slov dosavadní ministr Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že hodlá rezignovat.

Prymula bude úřadovat od úterý

Vojtěchovi na tiskové konferenci Babiš poděkoval, odvedl podle něj hodně práce především v koncepčních změnách na ministerstvu. Premiér odmítl komentovat informace serveru E15, že končící ministr bude vést největší zdravotní pojišťovnu - Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Prymulu premiér do úřadu na Palackého náměstí v Praze uvede v úterý v 8:00. V pondělí ve 14:00 přijme vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví prezident Miloš Zeman. Podle Babiše hlava státu slíbila, že výměnu ministrů zúřaduje během dneška.

Vojtěch ráno na tiskové konferenci uvedl, že demisí chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a minulý čtvrtek překonaly tři tisíce za den. Ministr už dříve připustil, že měl trvat na tom, aby se roušky ve vnitřních prostorách začaly nosit znovu povinně již od začátku září. Vojtěch stál v čele úřadu necelé tři roky. Babiš mu ráno po sociálních sítích poděkoval za jeho práci.

Před příchodem do funkce vládního zmocněnce při úřadu vlády byl Prymula od roku 2017 náměstkem ministra zdravotnictví. Nastoupil za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), místo bylo více než rok neobsazené. Předtím bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice působil na ministerstvu jako poradce.

hejhej ( 21. září 2020 17:26 )

ivalen: A jak by asi zachoval ve funkci ministra kdokoliv jiný, když o tom víru dosud nikdo nic neví, mimo demožumpy a pirátů, a ani epidemiologové nemají stejný názor a to nejen u nás, ale i ve světě ? Kritizovat je to nejednodušší.

Covid_19 ( 21. září 2020 16:55 )

chtěl se zbavit docenta Maďara, nemá ho rád, protože je schopnější a mladý, takže si myslel, že se premiérovi zalíbí, když Maďara podrazí. Prymula neumí předvídat, jen plácá nesmyly, takže si zase naběhl na vidle, ale rychle je vytáhl a škodí dál

Covid_19 ( 21. září 2020 16:51 )

katastrofa Prymula, ať si vezme Chytrou karanténu a jde radit do ciziny, nás dovedl mezi nejhorší země na světě. On zablokoval dřívější opatření, bojoval proti docentu Maďarovi, aby mohl velet, obětoval nás, jsme pro něj jen čísla, je to voják

ivalen ( 21. září 2020 16:27 )

To, co Vojtěch předváděl, nemohlo dopadnout jinak. Že mu korona zlomí vaz jsem říkal už někdy v dubnu. Vydržel dýl, než jsem si myslel, ale určitě ne svou zásluhou.

xxxx678 ( 21. září 2020 15:46 )

Nebylo to zase nějaké zbožné přání Zemana si tam vzít oblíbence Prymulu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa