Kurátorka Markéta Musilová přizvala sedm žen a sedm mužů z řad českých výtvarných umělců. „Neméně důležitou úlohu ve výběru sehrálo i vzájemné fungování tvorby vyplývající z mých předchozích zkušeností a potenciál fungování jejich děl v tomto neobvyklém prostoru,“ uvedla kurátorka.

Přizvaní umělci dávají prostřednictvím svých děl stvořených pro otvory po oknech ve fasádě někdy nahlédnout do svého soukromí, za okna svých domácností, případně naznačují, co o nich a jejich nejbližších prozradilo nedávné období nařízené karantény. Autoři dostali desky o velikosti dva krát jeden metr a peníze na materiál.

I přes práci s externím prostředím, které pro prezentaci tohoto typu umění nenabízí ideální podmínky, současný spolumajitel domu Jozef Onderka ve spolupráci s Markétou Musilovou plánují výstavní program, jenž se bude obměňovat dvakrát ročně. Slibují převážně apolitické náměty výstav, které mají tento veřejný prostor zkrášlovat.

Fasáda se nachází na křižovatce ulic Krocínova a Divadelní a výstavu lze navštívit kdykoliv.

Výbuch v domě

V Divadelní ulici v dubnu 2013 způsobil unikající plyn z potrubí pod chodníkem silný výbuch. Exploze zranila čtyři desítky lidí a poškodila okolní domy. Vyšetřovatelé poté zjistili, že důvodem bylo porušení technických norem v 70. letech 20. století. Viník, stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, potrestán nebyl, už před delší dobou zemřel. Škodu způsobenou explozí tehdy policie vyčíslila na 275 milionů korun.

Fotogalerie
32 fotografií