Mít psa není podle berlínského startupu Coya, který se zabývá pojištěním domácích mazlíčků, jen o zábavě a radostech. S chovem čtyřnohých kamarádů je spojena i řada výdajů a ne všude je také život se psem snadný. Zhodnotit, jaká města jsou nejvíce tzv. „dog friendly“, měla její nedávná studie. Ta si dala za úkol z řady různých ukazatelů nalézt ta nejlepší města pro život se psem. 

Cílem nebylo pouze najít město, kde žije nejvíce psů nebo kde je nejvíce veterinářů, ale hodnotilo se z několika pohledů. „Studie má za cíl odhalit nejen města s infrastrukturou nejvíce vstřícnou k majitelům psů, ale také kde se ke psům lidé lépe chovají,“ uvádí společnost na svém webu.  

Hodnotilo se padesát měst po celém světě v deseti různých ukazatelích rozdělených do tří kategorií. Každé město dostalo známku od nuly do sta a z průměru všech kategorií pak vzešlo finální skóre. Praha se nakonec umístila na čtvrtém místě, první bylo San Francisco, druhý Seattle a třetí Tel Aviv. Naopak nejhorší město pro život se psem je dle výzkumu Singapur, z evproských měst je pak nejhorší Londýn. 

Výsledky studie společnosti Coya, která srovnávala, jak dobře se žije psům ve světových metropolích.
Autor: Coya

Není to nic levného

Jedním z ukazatelů, s nimiž studie počítala, je, kolik vlastně stojí péče o psa za celý jeho život v amerických dolarech. Praha je ze všech hodnocených měst téměř nejlevnější. Podle studie stojí péče o psa v hlavním městě Česka za celý jeho život průměrně 270 tisíc korun, levnější je z padesátky hodnocených měst už jen polská Varšava.

V izraelském Tel Avivu je to podle studie skoro dvakrát tolik a v prvním San Franciscu stojí pes skoro 20 tisíc dolarů (asi 460 tisíc korun). Zdaleka nejdražší je však švýcarský Curych, kde se odhaduje, že celoživotní péče o psa stojí v přepočtu až 800 tisíc korun. 

Je i prostor pro zlepšení

V některých kategorií se Praha ovšem umístila až zhruba v polovině žebříčku. Jeden ze zajímavých ukazatelů vychází z dotazníku, který se lidí ptal na to, jak jsou majitelé psů zodpovědní z hlediska nakládání s psími výkaly a jak moc velký problém jsou výkaly ve městě všeobecně. V této konkrétní kategorii se Praha umístila až na 36. místě, což značí, že zrovna zde je ještě prostor ke zlepšení přístupu obyvatel.

Kromě toho se česká metropole umístila až na 26. místě z hlediska „skóre opouštěnosti“ psů - kategorie, která hodnotila, jak často psi končí v útulcích. Z dat dále vyplývá, že v Praze žije 152,98 psa na 1000 obyvatel, další hodnoty se vypočítávaly podle složité metodologie z toho, kolik je ve městě veterinářů na množství psů nebo množství zverimexů. Dále se studie zabývá tím, kolik je ve městě „dog friendly“ hotelů, restaurací a parků.

Kolik psů je v Praze?

Data o tom, kolik psů celkově v Praze žije, magistrát zveřejnil naposledy minulý rok. V hlavním městě bylo v únoru 2019 evidováno 83 297 psů. Nejvíce jich bylo v Praze 4 a nejméně v Nedvězí. Jedná se však pouze o psy, kteří jsou přihlášení a mají čip nebo tetování.