Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smaženice třikrát jinak! Vyzkoušejte s liškami, vínem i parmazánem

/
  • Víte, jak správně na smaženici?
    22. září 2020 ● 15:15

    Nejčastějším houbovým jídlem, které se na českých stolech objevuje, je smaženice. Vyzkoušejte klasickou, ale třeba také netradiční s parmazánem či liščí s vínem. Možná díky tomu zjistíte, že i tak zdánlivě prosté jídlo může najednou chutnat úplně jinak.

  • 1.

    Liščí s vínem

    Suroviny: 250 – 300 g lišek (lze použít i hříbky) • 2 – 3 lžíce oleje • 1 stroužek česneku • 80 ml bílého vína • sůl, pepř • čerstvý tymián • kousek másla • 3 – 4 vejce • čerstvá petrželka • parmazán • toustový chléb k podávání.

     

    Postup: Houby očistíme, pokud jsou větší, pokrájíme. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme houby, osolíme, opepříme a smažíme na mírném plameni, dokud nechytí barvu. • Přidáme prolisovaný stroužek česneku a lístky ze snítky tymiánu a podlijeme vínem. Stáhneme plamen a dusíme, až se víno odpaří a houby změknou. Když se víno odpaří dřív, než houby změknou, podlijeme ještě kapkou vody, ale opatrně – houby nemají plavat.

     

    Odstavíme a posypeme čerstvou petrželovou natí. • Usmažíme na kousku másla vajíčka do krémové konzistence. Není nutné zuřivě míchat, stačí jenom tak občas prohrábnout a těsně před tím, než jsou usmažená, stáhnout z plamene – ještě dojdou. • Na opečený toustový chléb nandáme vajíčka, posypeme houbami a nakonec trochou parmazánu.

    Smaženice
    Autor: scom

  • 2.

    Klasická s vejcem

    Suroviny: 2 lžíce sádla nebo másla • cibule • 500 g hub • 2 lžičky drceného kmínu • sůl a pepř • 2 vejce • topinky nebo čerstvý chléb k podávání

     

    Postup: V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme máslo či sádlo a osmahneme na něm doměkka na kostičky pokrájenou cibuli. • Přihodíme nakrájené a očištěné houby, kmín, osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou za občasného míchání asi deset minut.

     

    Pokud se houby přichytávají ke dnu, podlijeme je trochou vody. Vejce prošleháme se solí a pepřem a vlijeme je k houbám. • Mícháme asi půl minuty, pak stáhneme z ohně a podáváme s topinkami nebo čerstvý m chlebem.

    Smaženice
    Autor: scom

  • 3.

    Hříbková s parmazánem

    Suroviny: cca 400 g cibule • stroužek česneku • 2 lžíce olivového oleje • sůl, pepř • trochu citronové šťávy • lžíce balzamikového octa • čerstvé lístky tymiánu a rozmarýnu • hrst petrželky a pažitky • parmazán dle chuti

     

    Postup: Hříbky pokrájíme na větší kousky, cibuli nadrobno a česnek na plátky. • V pánvi rozehřejeme olej, nejprve orestujeme cibuli, když zesklovatí, přidáme česnek, houby, osolíme, opepříme a chvíli vše opékáme ze všech stran. Hříbky promícháváme jen zlehka, aby se nepřipekly, ale byly křupavé.

     

    • Po opečení kousky zakápneme trochou citronové šťávy a balzamikovým octem. Přidáme pár lístků rozmarýnu a tymiánu a necháme rozvonět. Nakonec soté zasypeme hrstí petrželky a pažitky. • Podáváme posypané parmazánem na nasucho opečené bagetce.

    Smaženice
    Autor: scom

Dnešní horoskopy