Restauratéři se bouří proti zkrácení otevírací doby: Vždyť oni nás prakticky zavřeli
Sotva se v úterý posadil do ministerského křesla, rozhodl o zkrácení otevírací doby pro hospody a bary jen do 22 hodin. Roman Prymula (za ANO) to nařídil navíc už od čtvrtka. Strach z vysokých ztrát přiměl restauratéry rychle jednat.
Provozovatelé sdružení v Asociaci malých a středních podniků prosí ministra o hodinu navíc proti jeho plánu. Představují si, že by poslední objednávky přijali v deset a pak nechali hosty v klidu dojíst a dopít. Ve stejném duchu se vyjádřil ústy výkonné ředitelky Martiny Ferencové i Svaz pivovarů.
„Když bude zavíračka ve 22 hodin, tak pro nás to znamená brát poslední objednávky v devět, neboť v deset už bude hrozit pokuta, že není podnik bez lidí,“ vysvětlil Blesku pražský restauratér Jiří Mokrý (41). V praxi toto rozhodnutí de facto znamená ukončení večerního provozu všech restaurací.
Značných ztrát se bojí třeba Radka Pavlatová z hospody v centru Hradce Králové. „Nás to zasáhne velmi, máme otevřeno od 16:00 do jedné po půlnoci ve všední den a o víkendu dokonce do dvou. Pro nás je 22:00 ta nejhorší možná varianta. Budeme se snažit to řešit výdejním okénkem, ale otázka je, jestli lidé nepřestanou chodit úplně,“ řekla ČTK. Velký propad počtu zákazníků už dříve zaznamenal bar Martini's v Pardubicích. Jeho majitel Martin Smolný odhaduje propad letos o 30 až 40 procent proti minulým obdobím. Zkrácení otevírací doby situaci podle něj ještě zhorší. „Díky podpoře státu a města jsme jarní období zvládli. Do konce roku máme od města ještě slevu na nájemném, co bude dál nevíme,“ uvedl.
„Ve velkých městech nikdo nepůjde v sedm na pivo, aby v devět končil! Tudíž tak padesát až sedmdesát procent našich večerních hostů rovnou zůstane doma a bude koukat na televizi...“ vysvětluje, proč je pro hospodské hodina navíc klíčová.
Podle Ferencové za první polovinu roku evidují české restaurace a hospody akumulovanou ztrátu tržeb za 30 miliard korun!
Neznám žádného majitele hospody, který by se nevozil v luxusním autě, neměl nadstandardní bydlení. Nikdo z nich nechce pochopit, že jsou v podnikání roky lepší a horší, tak to bývá, tudíž je dobré v letech lepších šetřit na leta horší. Nějak hospodským uniká, že když bude nejhůř, hospody všichni oželí, tak žádat stát o podporu finanční je dost velký trapas, je to zbytná služba = za večeři platím 2x tolik, než kdybych si to doma uvařila, podporuje pití alkoholu a vznik závislosti. Hospodští jsou neukázněni, pro kšeft bez mrknutí oka porušují noční klid, bez svolení obvodního úřadu si samovolně zabírají i úzké chodníky...že prý zahrádka, nerespektují ani omylem ukončení otevírající doby, kterou mají na dveřích... Nevidím jediný důvod podporovat hospody. Otvírají v odpoledne, kdy normální člověk už má za sebou 5-6 hodin práce a jejich štamgasti v 23:30 řvou a zvrací na ulici, okolní obyvatelé, kteří vstávají ráno do práce, nemohou spát, policajti jsou shovívaví nikoliv k lidem, kteří si stěžují na porušování nočního klidu, ale k ochlastům, tak kde to jsme....banánová republika.