Obžalobě z kuplířství čelí švýcarský majitel podniku Massimo Augusto S., Lukáš R. a další čtyři cizinci - dva Slováci a dva Bulhaři. Některé z nich viní státní zástupkyně i ze svádění k pohlavnímu styku a z ohrožování výchovy dítěte. Za obchodování s lidmi hrozí pět až 12 let vězení.

Svědci, kteří v různém období fungování v klubu pracovali, u soudu popsali, jak to tam zhruba vypadalo a fungovalo. Nastoupili tam prý jako tanečníci nebo společníci, na pódiu se tam údajně dělaly různé show, při nichž se účinkující potírali olejem nebo ze sebe slízávali šlehačku. Svědek z Ukrajiny, který měl v klubu přezdívku Michael, popsal i tzv. liveshow, kde probíhala předstíraná felace. „Když se někdo chtěl udělat na stagi, tak tam mohl ejakulovat, povinné to nebylo, však ani zakázáno,“ stojí v jeho výpovědi, kterou přečetla soudkyně.

Tanečníci na inzerát

Svědek se dostal do klubu v roce 2016 přes inzerát na internetu. Lukáše R. popsal jako manažera, se kterým se setkal jako s prvním. Tehdy mu bylo asi 21 let. „Nešlo o to, že bych tam pracoval přímo jako šlapka, pracoval jsem tak, že jsem se bavil s lidmi,“ popsal svědek z Ukrajiny. Poskytování sexuálních služeb podle něj bylo na něm, ale nikdo ho k tomu nenutil. „Řekl mi na rovinu, že to je na mně, co se rozhodnu dělat,“ uvedl ve výpovědi. „Massimo byl majitel klubu, to jsem věděl od kluků,“ řekl k obviněnému Italovi. Ten tam podle něj pořádal velké párty plné alkoholu spolu s tanečníky, které si sám vybíral.

Podobně své první setkání s klubem popsal i další ze svědků, který rovněž přišel přes inzerát zhruba o dva roky později, když mu bylo asi 20 let. Tanečníci měli provize z drinků, které klienti vypili. Klienti si prý také mohli tanečníka „vyplatit“ z klubu a odvést na hotel za dva až tři tisíce korun. Kromě toho je tanečníci mohli bavit v tzv. privátku, což měl byl oddělený prostor s větším soukromím. „Co tam děláte, už nikoho nezajímá, záleží na tom, co si domluvíš s klientem,“ uvedl ve výpovědi Ukrajinec.

Další ze svědků uvedl, že peníze zaplacené za to, že mohli opustit klub s klientem, byly uložené na baru a sami tanečníci za ně mohli popíjet. Kromě toho se z nich ale také měly platit pokuty například za pozdní příchody. „Pro podnik bylo rozhodně lepší, když tanečníci pijí alkohol. Vždy se všem říkalo od manažera, že musíme chlastat, nikdy to však nikdo nekontroloval,“ uvedl k tomu ve výpovědi svědek z Ukrajiny. 

Falešný průkaz

U soudu vypovídal také jeden ze svědků, který v klubu Escape pracoval v roce 2014. Podle výpovědi u soudu tam ale byl jen asi 14 dní a ani tam nepracoval každý den. Tehdy mu ale bylo jen 17 let a svůj pobyt v Praze označil za spíše „mladickou nerozvážnost“. Vzhledem k tomu, že si příliš podrobností nepamatoval, připomněla mu soudkyně několikrát jeho výpověď z roku 2018. Mimo jiné v ní uvedl, že si kvůli práci v klubu upravil svou občanku v programu Malování a ukazoval ji v mobilu, aby mu uvěřili, že už je plnoletý.

Prostituce v zahraničí

Kromě toho popsal i pobyt ve Švýcarsku, kam se vydal v roce 2015. Tam ho měl pozvat podle jeho dřívější výpovědi jeden z obžalovaných Luboslav A., jehož bratranec vše ve Švýcarsku organizoval. Tehdy už mu bylo 18 a s dalšími dvěma chlapci tam byl deset dní. Klienty mu prý domlouvali přes internet a různé seznamky, část vydělaných peněz ale zprostředkovatelům musel odevzdávat. „Fungovalo to tak, že když tam kluk začínal, tak se dávalo z peněz, co vydělal, 65 procent, a když tam byl již delší dobu, tak to bylo asi 50 procent,“ připomněla mu opět soudkyně jeho výpověď. 

Obžalovaný Massimo S. už dříve jakoukoliv vinu popřel s tím, že nikdy do klubu sám lidi nepřijímal. Zpěvák Bendig se za svého přítele postavil. „Vím, kdo za těmito výmysly stojí, a vím, proč si určité věci vymyslel, aby nás poškodil. Za Lukášem stojím a stát budu,“ řekl pro eXtra.cz loni v listopadu. 

Stížnosti na práci policie

Samotný Lukáš R. se v úterý na závěr ohradil proti postupu policie. Vystoupil s řečí, kde se postavil proti odposlechům, které jsou součástí spisu. „Přijde mi, že to policie dělala neobjektivně, účelově, přepisy často obsahují významné nepřesnosti nebo vůbec neobsahují podstatnou část hovoru,“ prohlásil u soudu. Policie podle něj uvádí slovo výkupné, zatímco oni tomu říkali vždy vyplácení. Tvrdí, že některé SMS zprávy v jeho mobilu nejsou jeho, protože půjčoval mobil i jiným lidem. Zopakoval několikrát také, že řadu použitých výrazů nemyslel vážně.

Fotogalerie
13 fotografií