Na Velký pátek se mohla odehrát v jedné rodině obrovská tragédie. Tomu se naštěstí podařilo předejít, a to díky služebnímu psovi Miroslava Salavy, Norisovi. Kolem půl čtvrté ráno se v pátek před Velikonoci pohádali dva manželé. Žena pak odešla z domova a zanechala po sobě dopis na rozloučenou. Muž ihned volal na policii a vše jim oznámil. 

Na místo, kde žena bydlela, vyrazilo hned několik policejních hlídek z okolí, dva psovodi a vrtulník. Dostali potřebné informace a mohla se rozeběhnout pátrací akce. Rodina ještě dala policistům tipy na místa, kde by žena mohla být, jejich okruh pátrání se tak rozšířil. 

„Noris zachytil pachovou stopu, po které postupoval asi 500 metrů okolím domu pohřešované. Tato stopa byla ale následně vyhodnocena jako pachová stopa patřící jedné z blízkých osob pohřešované, která po ní pátrala před příjezdem policie,“ popisují organizátoři ankety Statečné psí srdce.

Apatická žena ve srubu

Psovod i s pejskem pak postupovali po lesní cestě směrem k hustému lesu zhruba půl kilometru od bydliště ztracené ženy. „Zhruba 300 metrů od okraje psovod podle chování psa zaznamenal, že narazil na pachovou stopu člověka a ta je po několika desítkách metrů dovedla ke starému dřevěnému srubu,“ uvádějí. Noris svým čenichem odvedl skělou práci, ukázalo se záhy - pod příštřeškem se choulila pohřešovaná žena!

Ležela obličejem k zemi a byla apatická, Miroslav se snažil zjistit, zda není zraněná, komunikace ale drhla. Pak se mu podařilo z ženy vypáčit alespoň to, že si vzala větší množství analgetik.

Ocenění

Nálezem ženy ale drama neskončilo. V hustém lese měli totiž operátoři potíž najít přesnou polohu, kde se žena nachází. Ve tmě, členitém terénu a hustém lese se nepodařilo najít ženu a její zachránce dokonce ani vrtulníku! Na řadu proto musel přijít další čenich - našel je totiž druhý psovod a společně pak intoxikovanou a podchlazenou ženu z místa vynesli v náručí na otevřenou louku. Tam už ji ošetřili záchranáři a převezli do nemocnice.

Čin statečného Norise a jeho páníčka nezůstal bez povšimnutí - získal ocenění v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů ankety Statečné psí srdce. Oba dva si cenu převzali v úterý na pražském Vyšehradě.

Fotogalerie
17 fotografií