Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Siamská dvojčátka srostlá hrudníky úspěšně oddělili: Operace dívenek trvala 11 hodin!

Autor: shp - 
24. září 2020
10:46

Když se narodily, objímaly se. Holčičky Sarabeth a Amelia Irwinovy (1) totiž v červnu loňského roku přišly na svět jako siamská dvojčata spojená hrudníky. Nyní se objímají stále, ale už z vlastní vůle. Jejich extrémně náročná a 11 hodin trvající operace, při které byly rozděleny, totiž byla k radosti rodičů i chirurgů úspěšná.

Video  Siamská dvojčátka srostlá hrudníčky úspěšně oddělili: Operace dívenek trvala 11 hodin!  - Dětská nemocnice C. S. Motta
Video se připravuje ...

Když se Sarabeth a Amelia z Petersburgu v Michiganu narodily, měly spojené hrudní koše. Měly však vlastní páry rukou, nohou a také srdíčka. Jejich játra však byla spojená a sdílená. Lékaři z Dětské nemocnice C. S. Motta se je rozhodli oddělit, protože šance na úspěšný operativní zákrok byly velké. Rodiče souhlasili.

Zákrok byl dvakrát odložen

Operace byla původně naplánována na únor, jenže u dvojčátek nejdříve propukla pneumonie a později zkomplikovala zákrok pandemie koronaviru. Nakonec k němu došlo v srpnu, kdy lékaři Sarabeth a Amelii oddělovali dlouhých 11 hodin. I když šlo o nesmírně komplikovaný zákrok, vše dopadlo dobře. Dvojčátka jsou nyní už doma.

Pro každého v místnosti to byl velmi emotivní a výjimečný okamžik, když byl učiněn poslední řez k oddělení těchto holčiček. Když se z jedné staly dvě,“ řekl podle Daily Maily operující Dr. George Mychaliska. „Sám jsem otec dvojčat a vím, že dvojčata jsou si velmi blízká. Sarabeth a Amelia budou mít vždy unikátní pouto,“ dodal.

Na operaci se podílelo přes 20 zdravotníků

Na náročné operaci se podílelo více než dvacet doktorů, zdravotních sester a specialistů. Dívenky se staly prvními úspěšně oddělenými siamskými dvojčaty v Michiganu. Web uvedl, že pouze jedno z 100 000 až 250 000 těhotenství skončí početím spojených miminek.

Markéta Fourová ( 24. září 2020 13:44 )

Přeji vám hodně štěstí a zdraví holčičky 💖

frantacizek ( 24. září 2020 11:48 )

Zobrazit celou diskusi