Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká vakcína má úspěch na hlodavcích. Prototyp míří za Prymulou, povolí další výzkum?

Aktualizováno -
23. září 2020
15:25
Autor: ČTK, for - 
23. září 2020
06:55

Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci, píší dnešní Lidové noviny (LN). Na vakcíně spolupracuje Státní zdravotní ústav (SZÚ) s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM). Výsledky testování podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly posoudí teď experti z České vakcinologické společnosti. Pak se rozhodne, co bude dál. O vývoj a výrobu očkování proti novému typu koronaviru usiluje ve světě řada firem a institucí.

O zahájení vývoje vakcíny proti nemoci covid-19 informovalo ministerstvo zdravotnictví počátkem května. Oznámení o úspěšném dokončení první etapy předali vědci resortu minulý týden v pátek. „Jedná se o prototyp vakcíny připravený v pilotním projektu - na hlodavcích. V rámci sledování bezpečný, s imunitní reakcí,“ řekla LN Věra Adámková, přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEM, šéfka výzkumného projektu a poslankyně za hnutí ANO. Dodala, že jde o takzvanou inaktivovanou vakcínu.

Podle Adámkové nejde o finální látku. „Je to prototyp, který je připraven k dalšímu procesu,“ řekla deníku. Případnou další fází vývoje by byla klasická klinická studie látky.

O dalším postupu bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví, které vývoj vakcíny proti koronaviru vědcům zadalo. Výsledky teď proberou pdle Prymuly čeští vakcinologové. „Výsledky klinické fáze jedna dorazily na ministerstvo zdravotnictví. Já se s nimi sám seznámím, ale každopádně zadám tento materiál k expertize odborníkům z vakcinologické společnosti a na základě toho se rozhodneme, jestli by ta vakcína postoupila do klinických zkoušek fáze dvě,“ řekl. Prymula už dříve tuzemskou snahu o vakcínu kritizoval s tím, že týmy ve světě jsou výrazně dál.

Česko se pokouší vyrobit vlastní vakcínu proti covidu-19, ale finančně se podílí také na vývoji evropské vakcíny. V půlce září tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že Česká republika přispěje více než 305 miliony korun do evropského fondu, z něhož je financován vývoj a výzkum.

Denní přírůstek nakažených koronavirem v ČR (údaje k 23. 9. 2020, 1:00) Denní přírůstek nakažených koronavirem v ČR (údaje k 23. 9. 2020, 1:00) | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vakcíny proti viru SARS-CoV-2, které lékaři zaregistrovali poprvé na přelomu roku, nyní vyvíjí a testuje řada zemí, včetně Indie, Británie, Ruska a Číny. Ruští vědci počátkem září v odborném časopise Lancet uvedli, že jejich vakcína nazvaná Sputnik V vytvořila po podání v počátečních stadiích testů u všech testovaných protilátky.

Covid_19 ( 23. září 2020 17:06 )

ale dost lidí se na tom u nás napakuje, Prymula s dcerou mají v tom zkušenosti. Dnes je šikovnější, tak to prožene přes nějakou spřátelenou firmu, ta mu zaplatí časem nějaké přednášky nebo vydané knihy, možná od něj koupí obraz

Covid_19 ( 23. září 2020 14:13 )

v porovnání se zbytkem světa se tato vakcína dostane na trh pozdě, to již bude přetlak nabídky vakcín, na 95% jsou to vyhozené peníze. První vakcíny budou vydělávat, ty poslední vyvinuté vakcíny budou rády, když se jim zaplatí rozjetá výroba a náklady na výzkum odepíší do ztrát, ale ty ztráty pokryje u nás stát, takže si na tom někdo vydělá slušné peníze

gabreta ( 23. září 2020 11:16 )

Pokud by vakcína byla funkční, převede se výroba za moře a Amíci budou obchodovat!! Stejný, jako RVHP!!!

Covid_19 ( 23. září 2020 10:54 )

aha, takže Prymula bude rozhodovat o velkých akcích a hromadě peněz, tak to již vše chápu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa