Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč vám ještě nevolala hygiena? Data ukázala, kde to drhne a jak eRouška zatím nezabrala

Autor: Jakub Veinlich - 
23. září 2020
14:40

Tým Chytré karantény zveřejnil unikátní grafy, které zahrnují podrobný přehled činnosti jednotlivých krajských hygienických stranic včetně Prahy. To vše během jediného dne. Chybí údaje za Plzeňsko. Z údajů je patrné, že hygienici například nestíhají za posledních 14 dní dořešit jak pozitivní, tak rizikové kontakty. Za pondělí Chytrá karanténa přitom odhalila podle statistik dalších 1529 pozitivních případů nákazy koronavirem. Pro veřejnost je to i odpověď na dotaz, proč ještě nevolal nikdy z hygieny, jakkoli byli třeba v kontaktu s nakaženým.

Hygienici nestíhají. Ukázala právě odhalená čísla. Za posledních 14 dní je nedořešených 2525 pozitivních případů a 4486 rizikových kontaktů. Rizikové kontakty se daří dohledat jen z necelých 73 %. Za stanoveným cílem 90 % hygienici pokulhávají o zhruba 17 procentních bodů.

Že hygieny nestíhají připustil pro Blesk Zprávy i nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Covidu kvůli tomu ustoupila i jiná infekční onemocnění, jako například spalničky, nebo příušnice. „Opravdu máme trošku problém s tím, že hygieny jsou zcela vysaturovány pro problematiku covidu. Nemají prostor se věnovat klasickým infekčním onemocněním. Jsou to problémy, které nemůžeme podceňovat,“ reagoval těsně po svém uvedení do ministerské funkce.

Video  Roman Prymula ke startu chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Ve středu pak Prymula novinářům řekl, že by se měly ještě změnit metody a také kapacity provedených testů. „Dojde k navýšení kapacity, která by měla být někde okolo 30 tisíc,“ reagoval.

Navýšit se mají také kapacity jednotlivých krajských hygienických stanic. Dostat mají nové počítače, posílit mají i své týmy a vláda jim také na začátku týdne schválila novou finanční injekci na platy ve výši 60 milionů korun.

Nestíhá se téměř nikde

S co vše tedy zveřejněná data odhalila? Největší počet pozitivních případů zachytila Chytrá karanténa právě v pondělí 21. září. Aktuální počet se zastavil na hodnotě 1760. Nejvíc rizikových kontaktů pak trasovací systém odhalil 16. září – ukazatel se zastavil na počtu 4228 kontaktů na 1631 pozitivních případů.

I přes reklamní kampaň se ukazuje, že eRouška hygienikům stále nepomáhá tolik, jak by se předpokládalo. V pondělí podle celorepublikového přehledu pomohla jen v 10 případech.

Nejvyšší počet nedořešených rizikových kontaktů: 405 pak hlásí Krajská hygienická stanice v Moravskoslezském kraji, 322 pak hygienici na Liberecku a následuje hygiena v Praze s 283 nedořešenými rizikovými případy.

Na druhém konci statistiky s nevyřešenými 3 a 2 rizikovými kontakty je pak naopak Královéhradecký a Plzeňský kraj.

Za posledních 14 má přitom Praha nevyřešených případů 872. A vysoký je také počet nevyřešených rizikových kontaktů za poslední dva týdny – celkem 1494. Spojit se s majitelem rizikového čísla přes mobilní operátory přitom trvá v hlavním městě déle než 24 hodin u 1111 hovorů. A s tím, jak rapidně roste v hlavním městě také počet testovaných, zvýšil se skokově také počet nedořešených pozitivních případů. Zatímco 20. září, což byla neděle a tím pádem se méně testovalo, jich zůstalo 29, o den později už to bylo 156 takových restů.

Takzvaná navolávání by mělo podle ministra Prymuly nově urychlit také „sebereportování“ tedy systém, kdy lidé budou sami vyplňovat do formulářů kontakty se kterými přišli v rizikové době do styku.

O 183 se pak v Praze zvýšil také počet nedořešených rizikových kontaktů. Aplikace eRouška pomohla týmu Chytré karantény jen ve dvou případech.

Grafy, které uvolnil tým chytré karantény ukazují, jak hygienické stranice nestíhají trasovat nakažené ani jejich rizikové kontakty Grafy, které uvolnil tým chytré karantény ukazují, jak hygienické stranice nestíhají trasovat nakažené ani jejich rizikové kontakty | Ministerstvo zdravotnictví

Nárůst všech ukazatelů je pak patrný také například ve Středočeském kraji.

Za posledních 14 dní tu nestihli dořešit 432 pozitivních případů a jen za jediný den z 20. na 21. září pak zůstal převis o 54 nových nákaz.

Dořešit se nepodařila během dvou týdnů také poměrně vysoké číslo nevyřešených rizikových kontaktů – celkem 576. Pozitivně testovaných přitom bylo ve Středočeském kraji během jediného dne pomocí Chytré karantény odhaleno 342 lidí.

V Karlovarském kraji mají za jediný den pomocí chytré karantény odhaleno 30 případů 31 jich ale zbývá za poslední dva týdny nevyřešených. I v nejmenším kraji ale rapidně vzrostl během jediného dne ukazatel „Nedořešené rizikové kontakty po dnech“. Zatímco 20. září to byly pouze dva takové kontakty, o den později už 57.

Vysoký nárůst ukazatelů v nedořešených ať už nakažených lidí či těch, kteří mohou být rizikovým kontaktem a zůstaly viset za jediný den v systému, je vidět také v Pardubickém kraji.

Zatímco 20. září to byly pouze nedohledaní 4 pozitivně testovaní lidé o den později jich bylo po víkendu už 107.

Nejstabilnější přitom v těchto ukazatelích je hygiena v Olomouckém kraji. Kde zůstávají zhruba dva nedořešené pozitivní lidí. Vysoká čísla naopak hlásí v Moravskoslezském a ve Zlínském kraji. Jak to vypadá ve vašem regionu se můžete podívat v přehledu.

Video  Prymula hrozí omezeními. Zavře hokej krám? Na fotbale možná limit 3 000  - iSport TV
Video se připravuje ...

pfoto1 ( 25. září 2020 09:04 )

to už se ani nezobrazuji?

Michal Snobl ( 23. září 2020 18:44 )

Dejte stím už pokoj a nechte lidí dychat.

krapotkin ( 23. září 2020 16:24 )

Místo *** mělo být slovo c.o.u.r.a.t což je podle cenzury sprosté slovo.

krapotkin ( 23. září 2020 16:22 )

Ať si hygiena volá. Tefeon jsem pro jistotu vypnul, protože nemám čas se ***t 30 km daleko kvůli blbému bacilu a poslouchat jejich cancy.

Covid_19 ( 23. září 2020 15:02 )

dva nejznámější nedořešené případy jsou hlavní hygienička Rážová a statistik Dušek, tak to funguje v praxi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa