Výstavní projekt s názvem Není denár jako denár bude v muzeu zahájen 16. října. Nálezy se tak na několik měsíců stanou součástí stálých expozic na blanenském zámku. Nad projektem převzalo záštitu Ministerstvo kultury České republiky.

Expozici, která se věnuje středověku na Blanensku, dočasně obohatí nález více jak šesti desítek mincí. Ty našel pomocí detektoru a společně s archeologem muzea Markem Novákem poté dohledal spolupracovník blanenského muzea začátkem letošního roku. Poté, co byly mince očištěny a nakonzervovány, byly předány k odbornému posouzení Numismatickému oddělení Moravského zemského muzea.

Cenný nález

„Pro blanenský region jde o cenný nález vzhledem ke své komplexnosti a podchycenému nálezovému kontextu, který se díky včasnému oznámení podařilo zdokumentovat. Takových nálezů u nás není mnoho,“ uvedl Marek Novák, archeolog blanenského muzea. 

Vedle spolupráce s amatérskými hledači se občas do muzea dostanou i nálezy náhodné. Jedním takovým, velice unikátním, je ve srovnání s prvním nálezem téměř o pět set let starší depot 802 mincí z přelomu 11. a 12. století. Ten objevili mladí manželé při procházce v přírodě na Blanensku a netrpělivě čekají na vystavení objevených mincí.

Nálezcům se splnilo přání

„Přemýšlíme, s jakými skutky bylo nabytí tak velkého jmění spojeno. Zda to byly úspory nabyté poctivým člověkem, nebo byly spojené se zlem a strádáním ostatních? Ať je to jakkoli, cítíme se být s původním majitelem pokladu svým způsobem osudově spojeni, protože jsme po devíti stech letech jeho velký majetek vrátili zpět na světlo světa,“ uvedli manželé, kterým se nyní splní přání, aby mince spatřila veřejnost.

Unikáty ve skvělé kondici

„Celkem 800 kusů moravských stříbrných denárů doplňují dva kusy mincí českých denárů. V souboru zcela dominují moravské ražby knížete a krále Vratislava II., dalších přemyslovských knížat i anonymní mince z druhé poloviny 11. a počátku 12. století. Mince byly uložené v dochované keramické nádobě a jsou ve vynikajícím stavu,“ popsal cenný nález Jiří Doležel z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Brně.

„Pro návštěvníky připravujeme také možnost vyrazit si vlastní mince a na originály denárů z pokladu se budou moci podívat přes elektronickou lupu. Připravujeme také mluveného webového průvodce,“ upozornila ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

VIDEO: Archeologové zrekonstruovali vojenský tábor Římanů v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Archeologové udělali rekonstrukci nálezů po Římanech v Rakousku, vojenský tábor by měl podle nich přibližně odpovídat tomu brněnskému. Archaia Brno

Fotogalerie
4 fotografie