„Provozovateli skladu, který není od Státní veterinární správy (SVS) schválen ani registrován pro skladování potravin živočišného původu a který nehlásil dopředu veterinárnímu dozoru příchod žádných zásilek do skladu, byl nařízen zákaz uvádět potraviny na trh. Nelegálně skladované produkty může buď vrátit zpět zahraničním dodavatelům, nebo je může nechat neškodně zlikvidovat na své náklady. Jak s produkty naložil, bude následně zkontrolováno,” řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují podle veterinářů potenciální riziko pro spotřebitele.

Solitérní sklad

Na dotaz ČTK Vorlíček dodal, že sklad nebyl v areálu SAPA. Uchovávat měl 15 tun mléčných a masných výrobků, přičemž 10 tun bylo prošlých. Potraviny do ČR připutovaly z Německa, původem však byly i z jiných států, a to například z Rakouska nebo Dánska. Provozovateli nyní hrozí až 50milionová pokuta, v naprosté většině případů je ale uložena řádově nižší.

Likvidační pokuty

Státní veterináři loni vybrali na pokutách rekordních více než 33 milionů Kč, meziročně o zhruba sedm milionů korun více. Sankce vzrostly kvůli hygienickým problémům, zvýšila se také částka za pokuty v případě neregistrovaných podniků.