Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Mydlil jste berana?“ Slovenský premiér se v ostré hádce pustil do opozičního poslance

Autor: sova - 
26. září 2020
16:34

Ostrá výměna názorů se odehrála ve čtvrtek ve slovenském parlamentu. Do ústního střetu se zde dostali premiér Igor Matovič a místopředseda Směru Ľuboš Blaha. Slovenský předseda vlády totiž v poslední době čelí nepříjemným otázkám, které se týkají aktivit jeho manželky. Jeho poslanecký kolega Blaha ve svém projevu nazval ženu premiéra „bílou klisnou“ a obvinil Matoviče, že se celý život schovává za „sukně žen“. Premiér se tak – stejně jako Blaha plně bez důkazů – podělil o e-mail, který prý dostal před lety. Poslanec měl podle svědectví svého údajného spolužáka podnapilý sexuálně zneužít berana. Na Slovensku o tom informují Hospodárske noviny.

Pavlína Matovičová měla v minulosti investovat deset milionů eur (zhruba 267 milionů korun) do finanční skupiny Arca Capital Slovakia. Ta se ale dostala do potíží, a to i kvůli důsledkům koronavirové pandemie.

Informoval o tom týdeník Plus 7 dní, který zároveň upozornil, že existuje podezření, že Matovičová mohla být jako manželka premiéra zvýhodněna. Pokud by jí totiž Arca, která je momentálně pod ochranou před věřiteli, předčasně vklad vyplatila, šlo by o porušení zákona.

Směnky v jiné firmě, upřesnil Matovič

„Pravda je taková, že moje manželka nikdy neměla vložené jedno jediné euro ve firmě Arca Capital,“ řekl už před týdnem Matovič s tím, že jde o pokus finanční skupiny Penta, která týdeník Plus 7 dní vlastní, a stran Směr a Hlas o rozvrácení vládní koalice.

Premiér tehdy upřesnil, že jeho manželka má tři směnky ve firmě Arca Investments dohromady v hodnotě 600 tisíc eur, přičemž nemá ani jednu z nich vyplacenou. „Je to pravděpodobně firma z jedné podnikatelské skupiny,“ dodal.

Igor Matovič s rodinou: S manželkou Pavlínou má dvě dcery. Foto z roku 2012. Igor Matovič s rodinou: S manželkou Pavlínou má dvě dcery. Foto z roku 2012. | Profimedia.cz

„Stydíte se ptát Pavlínky?“ ptal se premiéra Blaha

Situace ve slovenském parlamentu se ve čtvrtek začala vyostřovat po Blahových urážkách na adresu nejen premiéra, ale i jeho manželky Pavlíny Matovičové.

„Vy máte údajně důkaz, údajně máte směnky v rukou, kterými byste mohli ukázat Slovensku, že nejste až takový zloděj. Ale vy ho nechcete ukázat, neboť jste až tak hloupý, že ho schováváte v šuplíku. Existuje vážné podezření, že jste tady investoval 10 milionů eur do pochybné společnosti za šestiprocentní úrok. To znamená, že byste mohl mít na úrocích 600 tisíc eur, a nedokážete vyvrátit, že jste byl zvýhodněný, neboť máte funkci premiéra. Vaše manželka je tak pouze bílou kobylou (česky ‚klisnou‘). Promiňte, pokud jsem použil termín bílý kůň,“ řekl Blaha. Premiéra se dále zeptal, proč neřešil s manželkou, co udělala s penězi.

„Vy se stydíte ptát Pavlínky na 600 tisíc eur. Vy arogantně takovýmto způsobem reagujete na oprávněné otázky veřejnosti. Pane premiére, vy se opravdu nestydíte?“ pokračoval Blaha. Ještě předtím obvinil premiéra, že se schovává „za sukně žen“.

„Vy se celý život schováváte za sukně žen. Schovával jste se za sukni maminky, když jste páchal daňové podvody, schovával jste se za sukni babičky, když jste se snažil prodat svou firmu, za sukni kamarádky, když vám dělala plagiát (Matovič v červenci přiznal, že opisoval v diplomové práci – pozn. red.) a nyní se schováváte za sukni Pavlínky. Není to zbabělé?“ útočil Blaha.

Matovič: Neberte to osobně, prý jste mydlil berana

Matovič neváhal a okamžitě při svém projevu vrátil Blahovi úder. „Nyní jste dokázal, že jste absolutní primitiv. Nazvat mou manželku bílou kobylou dokáže jen idiot vašeho rozměru,“ pustil se Matovič do kolegy.

Matovič reagoval neméně ostře. Aby Blahovi dokázal absurdnost jeho obvinění, pro které mu chybí důkazy, a vrátil mi podobnou měrou, podělil se s veřejností o e-mail, který podle svých slov dostal „před dvěma, třemi roky“. Jeho autorem měl být bývalý Blahův spolužák, který tvrdil, že poslanec měl mít kdysi podnapilý pohlavní styk s beranem.

„Teď to vůbec neberte osobně, ale řeknu vám, jakou jsem získal informaci o vás. Dávám si předem otázku, jestli bych od vás měl očekávat, abyste předložil nějaký důkaz. Já vám předem říkám, že od vás nebudu důkaz očekávat, neboť je to pod úroveň, abych vás obviňoval a šířil o vás něco, co mi někdo předloží bez důkazů, stejně jako když někdo předloží důkaz o mé manželce,“ začal záhadně Matovič.

Pokračoval s tím, že před dvěma nebo třemi lety dostal dlouhý e-mail od člověka, který tvrdil, že byl spolužákem Ľuboše Blahy.

„A popisoval mi tam situaci, jak jste byli na nějaké zkoušce, bakalářka to byla, nebo něco takového. A pak jste si šli něco popít celý šťastní po zkoušce. A pak jste šli kolem nějaké zahrady a byl tam nějaký beran. A vy jste přeskočili plot a prý jste mydlili toho berana. A teď mi řekněte, bylo by morální, abych já po Slovensku šířil, že Blaha mydlil berana? Bylo by to morální? Bylo by to morální z mé strany, abych na tiskovce nebo hodině dotazů napsal otázku, že ‚pane poslanče Ľuboši Blaho, je pravdou, že jste jako opilý mydlil berana a ještě jste se chlubil, jaký to byl zážitek?“ reagoval premiér.

Na Slovensku je výraz „mydlit barana“ synonymem pro sexuální styk s tímto přežvýkavcem. Stejný termín byl totiž před lety použitý ve dnes už kultovní reportáži televize JOJ.

Matovič se na závěr zeptal Blahy, zda si uvědomil absurdnost této situace.

„Takže vám příště doporučuju, pokud nechcete, aby si lidé na Slovensku žádali důkazy, že jste tedy toho berana nemydlil, tak zkuste příště, když moralizovat, mít v ruce alespoň jeden důkaz o nemorálním chování člověka.“

SCHWARZENBERG ( 27. září 2020 08:40 )

Havel také mydlil ovci Dášu

vagin-analev ( 26. září 2020 20:44 )

Bureš taky mydlil emana a nic se neděje. Jen jsme jako stát v pr.d...

frantacizek ( 26. září 2020 19:01 )

takže před plukovníkovými tahy na kartografické bojové mapě budu případně zdrhat rozhodnuto na sever...směrem na Warszawu.

y1xcvbnm ( 26. září 2020 17:57 )

ještě si tam můžou vzít Kalouska a bude debata ještě větší honoty

Zobrazit celou diskusi