Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako prvního ho vyléčili z HIV: Nyní bojuje s rakovinou krve!

Autor: jžk - 
27. září 2020
14:02

Timothy Ray Brown (54), kterého v roce 2007 plně vyléčili z HIV, dostal od života další ránu. Byla mu diagnostikována terminální fáze leukémie, ze které byl již dříve, zdálo se, že úspěšně, léčen.

První člověk, o kterém je známo, že byl kompletně vyléčen z nejnebezpečnější pohlavně přenosné nemoci, se před dvanácti lety léčil také z rakoviny krve. Pan Brown, který je známý jako „berlínský pacient“, podstoupil transplantaci kostní dřeně od dárce se vzácnou přirozenou rezistencí na virus, který spouští onemocnění AIDS.

Nedávno však pan Brown na sebe prozradil, že se jeho rakovina v loňském roce vrátila a rozšířila. „Jsem stále vděčný, že jsem léčbu mohl podstoupit,“ řekl o transplantaci. „Otevřelo to nové možnosti, které dříve nebyly.“

Jeho příběh inspiroval vědce po celém světě, aby usilovněji pracovali na nalezení léku, který se zdál být tak dlouho nedosažitelný. „Odebrali jsme části jeho střeva a lymfatických uzlin. Vždy, když jsme ho o něco požádali, prokázal obrovskou ochotu,“ řekl o Brownovi Dr. Steven Deeks, specialista na AIDS na Kalifornské univerzitě v San Franciscu. „Díky Timothymu jsme dokázali, že HIV lze vyléčit, ale to není to, co mě na něm tolik inspiruje.“

Dr. Gero Hunter, odborník na leukémii věřil, že transplantace kostní dřeně je Brownovou nadějí vyléčit se. První proběhla v roce 2007, což odstranilo HIV, rakovina však zmizela až při druhém darování v roce 2008. Dárci jsou však velmi vzácní a transplantace riskantní. Lékaři musí u pacienta zničit jeho dosavadní imunitní systém chemoterapií a ozařováním, poté vložit buňky dárce a doufat, že je tělo přijme.

Vědci testovali genovou terapii, aby se pokusili dosáhnout účinků příznivé genové mutace, aniž by musela proběhnout transplantace. Na konferenci o AIDS, která proběhla v červnu, vědci uvedli, že se jim pravděpodobně podařilo dosáhnout dlouhodobého uzdravení u muže v Brazílii použitím silných léků, které odplavují spící HIV z těla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi