Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nebezpečí pro každého zahrádkáře! Muži zkapalněl mozek po nákaze smrtící amébou

Autor: jžk - 
28. září 2020
06:20

Čtrnáct dní se cítil muž se zálibou v zahradničení slabý, než zemřel na smrtící infekci. Mohly za ni volně žijící améby, které se běžně vyskytují v půdě. Napadení člověka však běžně nemají ve zvyku!

Zapálený zahradník byl zabit infekcí jako z hororu. Jeho mozek totiž změnila na kašovitou tekutinu! Stalo se to, když byl při zahradničení vystaven znečištěné půdě.

Zahradník se cítil malátný dva týdny, než jej přijali do nemocnice. Smrtící měňavka se totiž dostala až do jeho mozku. Jedná se o tzv. améby, které se v půdě vyskytují zcela běžně, lidi však napadají jen velmi vzácně. „Volně žijící améby způsobují vzácná, ale ničivá onemocnění. Jsou schopny existovat jako organismy bez hostitele; ty napadají jen velmi zřídka, když pak parazitují v hostitelské tkáni,“ popisují améby na stránce Pacient.info.

Muž (82) přišel do nemocnice, kde mu lékaři oskenovali mozek. Den poté, co byl přijat, ochrnul na pravou část těla a jeho duševní stav se změnil, informovali vědci z Emory University v Atlantě. Později bohužel zemřel.

„Nedostatek úspěchů v léčbě znamená, že nemáme jediný průkazný případ vyléčení založený na důkazech. Většina případů je identifikována až příliš pozdě kvůli nedostatku dobrých a spolehlivých testů a sekundárních infekcí,“ stojí dále na informační stránce.

Mezi příznaky patří bolesti hlavy, změna duševního stavu, horečka, letargie, nevolnost, zvracení a občasná psychóza, které postupují několik týdnů a vedou ke smrti.

bre-burda ( 28. září 2020 09:58 )

Řekl bych, že mozky zkapalněly více než zahrádkářům lidem činným ve veřejně-politickém prostoru.

.tg.bb ( 28. září 2020 09:39 )

Svoje o tom vědí v Ústí nad Labem

Zobrazit celou diskusi