Procesí se vydalo z Pražského hradu, který je místem odpočinutí sv. Václava, posvátnými místy Prahy k uctění mučedníků, světců a národních patronů k modlitbě za smír a ochraně před epidemií. Na Hradě bylo přibližně 120 účastníků, k modlitbě u Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí dorazilo asi osm desítek lidí. Podle organizátorů byla účast nižší než v minulých letech, přičítají to chladnému počasí a obavám z pandemie koronaviru.

Obřad vedl Piotr Józef Nowicki, který také nesl kopii palladia země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, který podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila. „Procesí se koná u příležitosti svátku hlavního patrona české země sv. Václava, Dne české státnosti a také k uctění nadcházejícího 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily,“ připomněl Nowicki.

Procesí vyšlo ze svatojiřské baziliky k uctění sv. Prokopa do kostela Všech svatých a pokračovalo do svatovítské katedrály k uctění světců a patronů katedrály a uctění sv. Václava ve svatováclavské kapli. Průvod s palladiem se z Pražského hradu vydal do kostela Panny Marie Vítězné k modlitbě a uctění Pražského Jezulátka, dále po Karlově mostě a po uctění sv. Jana Nepomuckého do kostela křížovníků k uctění sv. Anežky České. Procesí pokračovalo na Staroměstské náměstí k obnovenému mariánskému sloupu a do kostela Matky Boží před Týnem k uctění palladia města Prahy - Panny Marie Rynecké. Putování zakončí u sousoší sv. Václava na Václavském náměstí požehnáním palladiem Praze a zemi České.

Palladium země české

Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu. Reliéfu je připisována ochranná moc nad českými zeměmi. Dnes je trvale umístěn ve Staré Boleslavi a pouze výjimečně se vystavuje, v procesí je nesena jeho kopie.

Fotogalerie
8 fotografií