„Doprovodný program je výrazně skromnější, respektujeme všechna opatření. Na druhou stranu jsme nechtěli tradici přerušit,“ vysvětlil dramaturg programu Ivo Legner.

Snížil se počet stánků v ulicích, pohádky odehráli herci v zámeckém skleníku před publikem, které muselo představení sledovat s rouškami. A místo hromadné ochutnávky husích specialit na jednom místě rozptýlili pořadatelé menu po místních restauracích.

„Pečené husí stehno s červeným zelíčkem a knedlíkem, to prostě nemá chybu,“ liboval si nad vrchovatým talířem jeden z jedlíků v restauraci na náměstí. Náladu nakonec nezkazilo ani vrtkavé počasí.  „Máme radost, že lidé přijeli. Za rok se snad už sejdeme za normálních podmínek,“ řekl Legner. Jen loni navštívíilo během dvou dnů město na 13 tisíc milovníků husích specialit.

Vedle voňavé husí pečínky, dalších husích specialit ve stáncích, divadla pro děti či vystoupení Anety Langerové a Jakuba Smolíka mohli příchozí navštívit také výstavu drobného zvířectva a pokochat se pohledem na exemplární kousky zdejších husích opeřenců.

Video
Video se připravuje ...

Husí pečínka provoněla Boskovice, koronaviru navzdory. TV Blesk Zdeněk Matyáš

Vyhlášené husičky z Boskovic

Chovu hus se ve středověku v Boskovicích věnovala především židovská komunita. Místní vyhlášené husičky dodávali chovatelé na trhy až do císařské Vídně. Chov patřil kvůli masu, husímu sádlu a peří k důležité části zemědělské produkce v Čechách i na Moravě. A jak si lidé užívali husí pečínku? U vesničanů byla jídlem svátečním, na panský a měšťanský stůl přicházela častěji.

Recept na vyhlášenou pochoutku

Tou jsou pochopitelně pomalu pečená husí stehna. Potřebujeme dva kusy husích stehen, lžička majoránky a kmínu, sůl a jablka. Směsí soli, majoránky a kmínu potřeme stehna a obložíme je dvěma rozkrájenými jablky. Vložíme do trouby a pečeme 3 hodiny na 170 stupňů. Vhodná příloha: červené nebo bílé zelí, karlovarský kynutý nebo bramborový knedlík.

Fotogalerie
10 fotografií