Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lukašenko znovu poslal na demonstranty policii. V celách skončilo 150 lidí

Autor: ČTK - 
27. září 2020
14:26

Běloruská policie při nedělním protivládním protestu v Minku zatkla nejméně deset lidí, informovala agentura Interfax. O den dříve bylo podle běloruského ministerstva vnitra zadrženo 150 osob. Úřady uvedly, že 116 z nich zůstane ve vazbě až do soudního projednání možného porušení zákona, píše běloruský server Tut.by.

V běloruských městech se odehrává padesátý den protirežimních demonstrací. Nedělní akce se konají pod heslem Národní inaugurace skutečného prezidenta - opravdovou hlavou státu je podle odpůrců prezidenta Alexandra Lukašenka opoziční kandidátka v srpnových volbách Svjatlana Cichanouská.

Motto nedělních demonstrací je reakcí na Lukašenkovo nedávné uvedení do úřadu. Prezidentskou přísahu složil dlouholetý běloruský vůdce 23. září, přestože mnozí Bělorusové označují výsledek srpnových voleb za zfalšovaný a Lukašenkovo zvolení neuznává ani Evropská unie. Za skutečnou vítězku voleb běloruská opozice považuje právě Cichanouskou.

Mezi sobotními zadrženými jsou převážně ženy, které se účastnily ženské protestní akce. Podle médií účastnice protestů násilně odváděli a nutili nastupovat do mikrobusů příslušníci bezpečnostních oddílů bez jakéhokoli označení.

t.novak ( 27. září 2020 22:21 )

Slušným lidem se chce z Lukašenka zvracet 🤮 Bělorusové chtějí svobodu a demokracii 👍 potřebovali by někoho jako byl Václav Havel ❤️

adeso ( 27. září 2020 19:05 )

taky koukám, že to bude nemoc šílených krav

e.lesanova ( 27. září 2020 17:55 )

Vypadá to, že novináři, opozice a kdejací sluníčkáři mají švába na mozku a deset dioptrií...žádné "tvrdé" či brutální zásahy proti placeným aktivistům a provokatérům nevidím, to vypadá NAPROSTO jinak...to si budou muset pořídit pár "lepších" fotek, když se proti něčemu demonstruje na ZÁPADĚ , USA atp. Prostě si přiznejte, že pokus o převrat nevyšel a přestaňte nás krmit nesmysly

RAZPUTIN ( 27. září 2020 17:38 )

Vřískající pološílené ženy, to teda těm pořádkovým silám nezávidím.

Zobrazit celou diskusi