Konečně je vidět přes sklo, jak zvířata v bazénu plavou. Dosud se totiž voda po chvíli zkalila. Původně navržená čistička na hrochy, kteří denně vyprodukují asi 150 kg trusu a moči, nestačila. Nově byl instalován zhruba kilometr potrubí a 70 regulačních ventilů. Filtrací nyní projde 360 kubíků vody za hodinu. A je na co se dívat. Milují potápění a rádi se procházejí po dně, v přírodě na něm hledají část potravy.

Milují čištění zubů

Samec Tchéco, jež se narodil 28. října 2016 ve francouzském safari Plaisance-du-Touch, už se na tu slávu těšil, stejně jako hroši Maruška a Fanda. Tchéca zoo právě v pondělí poprvé oficiálně představila veřejnosti. 

V novém českém domově se mu zalíbila zejména péče o chrup. Chovatelé používají pořádnou hadici a silný proud vody, který opláchne zbytky jídla a vyčistí vnitřek tlamy. „Hroši mají rádi tlak vody kolem zubů, dásní a na jazyku,“ říká chovatel Jozef Sebíň.

Slavnosti v omezeném režimu

V minulých letech bylo otevření nových pavilonů v rámci výročních slavností doprovázeno programem pro veřejnost, například přednáškami odborníků či projevy politiků, na slavnostní otevření chodily desítky návštěvníků. Kvůli bezpečnostním opatřením ale zoo letošní program upravila,hrošího samce Tchéca představila ve vysílání České televize. Lidé mohou pavilon navštěvovat průběžně. Byla ale zachována například vernisáž venkovní výstavy Fotím v Zoo Praha od 13:00.

Hroch Tchéco při čištění zubů:

Video
Video se připravuje ...

Hroch Tchéco při čištění zubů. Zoo Praha

Samec Tchéco v Zoo Praha:

Video
Video se připravuje ...

Čtyřletý samec původem z Francie má jméno Tchéco. Zoo Praha

Fotogalerie
23 fotografií