Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Problém vakcíny proti koronaviru: Půl milionu žraloků kvůli ní může zemřít, tvrdí experti

Autor: Darina Jíchová - 
28. září 2020
14:09

Experti z americké neziskové organizace Shark Allies varovali, že kvůli „honbě“ za účinnou vakcínou proti novému koronaviru, kterým se nakazilo už přes 33 milionů lidí na celém světě, by mohlo být zabito až půl milionu žraloků. Predátoři totiž produkují sloučeninu skvalen, která je jednou z hlavních ingrediencí hned několika testovaných vakcín, uvedla stanice Sky News.

Skvalen je organická sloučenina, která se nachází v játrech žraloků a v medicíně se používá jako adjuvans, tedy jako látka, které zvyšuje efektivitu vakcíny a zesiluje imunitní reakci. Není to ale jen vakcína na nový koronavirus, kde se používá žraločí skvalen, britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline jej přidává do svého očkování proti chřipce. Odborníci upozornili, že skvalen se dá získat i z jiných zdrojů, než jsou tito mořští predátoři.

Na jednu dávku pro lidstvo zemře čtvrt milionu žraloků

Zhruba 3 tisíce žraloků vyprodukuje tunu skvalenu, což představuje zhruba 1000 litrů tohoto jaterního oleje. Pracovníci Shark Allies uvedli, že pokud by světová populace dostala 1 dávku očkovací látky se skvalenem, bylo by nutné zabít nejméně 250 tisíc žraloků. Pokud by musel každý člověk být očkován dvakrát, k čemuž podle vědců nejspíše dojde, počet usmrcených žraloků by se zdvojnásobil.

Lidé ze Shark Allies vyzvali k užívání alternativního skvalenu – jeho syntetické verze z fermentované cukrové třtiny. „Odběr něčeho z divokých zvířat nemůže být nikdy udržitelný, zvláště pokud se jedná o jednoho z hlavních predátorů, který se nerozmnožuje ve velkém,“ komentovala zakladatelka a šéfka organizace Shark Allies Stefanie Brendlová. Ona i její kolegové se obávají, že by to mohlo vést k vyhynutí některých druhů žraloků, zmínili konkrétně hltače obecného, který už nyní spadá do velmi ohrožené skupiny.

V USA pokračuje testování vakcíny proti koronaviru (25.9.2020) V USA pokračuje testování vakcíny proti koronaviru (25.9.2020) | Reuters

„Zatím není jasné, jak velká a jak dlouhá bude pandemie, nebo kolika mutacím koronaviru budeme čelit. Pokud budeme nadále používat žraloky, jejich počty se budou rok od roku snižovat,“ varovala Brendlová. Podle statistik Shark Allies jsou kvůli skvalenu ročně zabity 3 miliony žraloků, látka se používá například v kosmetice nebo jako strojní olej.

ANO_nam_bude_lip ( 28. září 2020 15:50 )

3 miliony nebo 3 a půl milionu.
Vede kosmetika a strojní oleje. Vakcína až potom.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa