Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Také chodím bez náhubku.“ Ústecko řeší rostoucí počet odmítačů roušek, někteří jsou agresivní

Autor: ČTK - 
28. září 2020
16:16

Někteří obyvatelé Ústeckého kraje nenosí roušky na protest proti vládním opatřením. Na sociálních sítích si vzájemně radí, kam například chodí bez ústenek nakupovat. Někteří píšou, kde všude bez zakrytí úst a nosu byli. S lidmi, kteří roušky odmítají, se tak setkávají průvodčí, řidiči autobusů, prodavačky v obchodech i policisté, zjistila ČTK.

Roušky jsou od jara povinné v nemocnicích, od července jsou v kraji nutné při vstupu do ambulancí lékařů, lékáren či do zařízení poskytujících sociální služby. V září zavedlo ministerstvo zdravotnictví roušky v hromadné dopravě a ve všech vnitřních prostorách.

Na území kraje řešili policisté 2663 případů, které se týkaly dodržování mimořádných opatření, řekla ČTK policejní mluvčí Jana Slámová. „Bylo zjištěno celkem 94 přestupků,“ uvedla. Doplnila, že devětkrát policisté dali pokutu. Maximální pokuta ve správním řízení je 10 000 korun.

„Já už prošla na benzínce, poště, v Olympii, v Lidlu,“ vyjmenovala členka facebookové skupiny Teplice proti rouškám. „Také chodím bez náhubku,“ uvedla další. Skupina čítající téměř 2500 příznivců v srpnu svolala proti vládním nařízením demonstraci. Na teplickém náměstí Svobody se nakonec sešlo několik desítek lidí.

Místo roušky na ústech toaletní papír

Zejména prodavačky v obchodech mají s lidmi bez nasazených ústenek starosti. Musí totiž každého zákazníka, který roušku nemá, upozornit. Někteří bývají i agresivní. „Stalo se mi to několikrát. Někdy si je jen zapomenou nasadit, ale často říkají, že mají zdravotní problémy, nebo si dají před pusu jen něco, aby to vypadalo, že ji mají,“ řekla ČTK pokladní Veronika Koreňová. V obchodních centrech se tak někdy namísto roušky procházejí lidé s ubrousky či toaletním papírem před ústy.

S cestujícími, kteří nemají nasazenou roušku, se setkávají i průvodčí ve vlacích, většinu případů řeší dohodou, řekla ČTK mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. „Pouze v případě, kdy cestující opakovaně odmítá si roušku nasadit, tak máme možnost cestujícího vyloučit z přepravy a případně i za asistence policie,“ uvedla Novotná. Dodala, že s takovými lidmi se přepravce setkává minimálně.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v rozhovoru pro DVTV uvedl, že sever Čech a Karlovarsko patří mezi oblasti, kde lidé nařízená opatření ignorují nejčastěji. „Proti jaru je tady výrazně víc lidí, kteří chodí do obchodu bez roušky, mají ji pod bradou, aby se neřeklo. A hlavně výrazně vzrostla agresivita těchto lidí,“ řekl Prouza. Uvedl, že někteří lidé programově zkouší chodit do obchodů bez roušek. „Mají to jako politický výkřik,“ dodal.

Martin Volkoff ( 1. října 2020 06:44 )

Já to taky nenosím a nosit nebudu. A jestli mi někdo zkusí něco říct tak mu to milerád před obchodním centrem vysvětlím postátu. 14 napadeni mi už prošlo vždycky s nějakou pokutou 500 Kč max nebo ani to. Myslím si že další blbeček co dostane po zádech palkou bude zase maximálně za petikilo max. Obvzlášť rád budu když si budu moct praštit do nějaké securiťácké nuly.

sekebo ( 30. září 2020 01:04 )

Agresivní odmítači roušek? A co na ně vyslat policii ČR, ať si na ostro vyzkouší donucovací prostředky ?!?

panda82 ( 28. září 2020 20:23 )

A jaké opatření mají v případě když se nakazí nebo nakazí oni někoho, ponesou náklady na léčbu, důsledky, zodpovědnost, mělo by to postihnout jejich blízké a vůbec Ústecko, !!!!!

Anifa ( 28. září 2020 17:18 )

Napařit jim vysokou pokutu, v Německu ani jinde by si to těžko dovolili. Vypatlaní blbečci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa