Na Makarské uvidíte největší sbírku mušlí na světě

Hned v samotném centru Makarské riviéry najdete nejbohatší sbírku mušlí na světě. Muzeum malakologie v sobě ukrývá i jedinečné herbáře rostlin z hory Biokovo a spatřit můžete také menší paleontologické sbírky. Za navštívení dále stojí svatyně Vepric, toto poutní místo bylo založeno v roce 1908 splitským biskupem. Tamní přírodní jeskyně, která v sobě ukrývá sochu Matky Boží Lurdské, a její okolí až nápadně připomíná krajinu v Ludrech v jižní Francii. V neposlední řadě pak na Makarské nesmíte minout katedrálu sv. Marka a fontánu Benátky z 18. století.

Kostely, kam se podíváš. Co nabízí Makarská riviéra?

Všechny zájezdy do Chorvatska nekončí ve zmiňovaném středu dalmatského pobřeží, řada turistů končí před Makarskou, nebo naopak jede ještě dál. Velmi oblíbenými dovolenkovými cíli jsou Baška Voda a Brela. Dvě destinace, které jsou v těsném sousedství a které spojuje romantická promenáda vedoucí podél moře.

Bašce Vodě dominuje kostel sv. Nikola, tato památka z roku 1889 v neorománském stylu nechybí na žádné tamní pohlednici. Druhým významným bodem je pak pozdně barokní kostel sv. Lovre. O kostele není nouze ani ve vedlejší Brele, kde se nachází vůbec nejcennější památka Makarské riviéry, a tou je kostel sv. Mihovil. Milovníky římské historie pak v obci jistě potěší pozůstatky domů prvních obyvatel Soline a komplex domů Filipovic.

Pro turisty lákavou destinací jsou také Tučepi, kde se nachází hned několik archeologických lokalit, a to Sutvid, Okrumbica a Javorak. V první zmiňované archeologové našli více rozvojových fází architektury, nejen delegát, kterého zajišťuje cestovní kancelář, vás tak v Tučepech seznámí s raně císařskou rustikální vilou z 1. až 2. století, s pozdně antickým oratoriem nebo se středověkým kostelem a pohřebištěm.

Dovolená v Chorvatsku nemusí být o kompromisu

Celé dalmatské pobřeží je obklopeno úchvatným pohořím Biokovo, kromě historických památek, tak můžete v oblíbených dovolenkových lokalitách objevovat i ty přírodní. Navíc Makarská riviéra se pyšní skutečně krásnými plážemi, z nichž mnohé jsou oceněny Modrou vlajkou, takové byste na severu Chorvatska hledali jen stěží. Dovolená u Jadranu proto nemusí být jen kompromisem, hravě vám nabídne odpočinek i poznání.