Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Orbán žádá hlavu Jourové. Vadí mu „hanlivá prohlášení“, Češka má v Bruselu zastání

Aktualizováno -
29. září 2020
12:55
Autor: ČTK - 
29. září 2020
10:15

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou k odstoupení. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na Orbánův dopis předsedkyni komise Ursule von den Leyenové, ve kterém ministerský předseda reagoval na slova Jourové o nemocné maďarské demokracii. Podle Orbána se Jourová dopustila „hanlivých veřejných prohlášení“ o Maďarsku.

věra Jourová podle maďarského premiéra Viktora Orbána urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor.

Orbán označuje politický systém prosazovaný svou vládou za „neliberální demokracii“. Jourová v pátečním rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel řekla, že maďarský premiér vytváří „nemocnou demokracii“.

Již v pondělí kvůli tomuto výroku vyzvala Jourovou k rezignaci maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová. Výzvy k odstoupení Jourové přicházejí v době, kdy Evropská komise dokončuje hodnocení stavu demokracie ve všech unijních zemích.

Von der Leyenová vyjádřila Jourové podporu

Jourová má však nadále plnou důvěru šéfky unijní exekutivy Ursuly von der Leyenové. V reakci na kritický dopis premiéra Orbána požadujícího odstoupení Jourové to dnes řekla mluvčí EK.

Komise podle ní na dopis odpoví a je otevřena k dalšímu dialogu s Maďarskem. Jourová ve středu představí vůbec první hodnocení stavu demokracie a vlády práva ve všech členských zemích evropského bloku. Jeho součástí bude i situace v Maďarsku, kterou EK dlouhodobě kritizuje.

Komise má k Maďarsku výtky

Orbánova vláda podle Bruselu oslabuje v Maďarsku demokratické principy. Unijní orgány s Maďarskem dlouhodobě vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot.

Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

Komise by v nejbližších týdnech měla zveřejnit svou první zprávu hodnotící stav demokracie a právního státu ve všech členských zemích EU. Brusel také prosazuje, aby respektem k vládě práva bylo co nejpřísněji podmíněno čerpání peněz z budoucího sedmiletého rozpočtu EU a fondu pokrizové pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovými omezeními. Maďarsko spolu s Polskem se toto spojení snaží oslabit. Souboj o jeho podobu může ovlivnit schválení rozpočtu i fondu, které by členské země chtěly zvládnout do konce roku.

Co řekla Jourová německému listu?

Jourová v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel, který v tištěné podobě vyšel 26. září, vyjádřila obavy o budoucnost demokracie v Maďarsku.

„Viktor Orbán nebo polská vláda se brání vždy stejným způsobem. Jednou poukazují na nějaký španělský zákon, který je podobný tomu jejich, jindy odkazují na právní předpis v Německu. S tím bude v budoucnu konec. Nyní bude mít hlavní slovo porovnání. Jde přece o zásady právního státu, ne o politiku, ne o pravo či levo. Jde o to, zda je to správně, nebo špatně,“ uvedla Jourová pro Der Spiegel.

K otázce, proč EU nezakáže slučování maďarských médií pod mediální nadaci KESMA, která je blízká Orbánově vládě, Jourová podotkla: „Stav prostředí sdělovacích prostředků v Maďarsku je alarmující. Proti tomuto kartelu ale zatím nemůžeme uplatnit pravidla Evropské unie o hospodářské soutěži. Na to jsou částky, které se tohoto spojení týkají, příliš malé. Toto hledisko, které je založeno čistě na penězích, již nepovažuji za aktuální. Média jsou samozřejmě jedním z hospodářských odvětví. Nevyrábějí však auta nebo boty, ale v ideálním případě pro demokratické soužití mnohem důležitější produkt - nezávislé informace.“

V kritice Jourová pokračovala. „Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii. V maďarských médiích je sotva nějaká kritika proti vládě, takže podstatná většina Maďarů již zřejmě vůbec není v pozici, aby si mohla vytvořit svobodný názor. Obávám se, že lidé v Maďarsku by jednoho dne mohli zjistit, že jejich poslední volby byly poslední svobodné,“ míní Češka.

Jourová nezpochybnila, že Orbán ve volbách v roce 2018 udržel v parlamentu dvoutřetinovou většinu. „To nezpochybňuji. Očividně zahrál Maďarům na správnou notu. Musí ale být jasno, že svou mocenskou pozici nemůže zabetonovat na věčné časy. Až jednoho dne budou občanky a občané chtít, aby Orbán šel, pak musí odejít,“ podotkla.

„V bývalém východním bloku je justice stále ještě snadným cílem politiků. Souvisí to s tím, že u části obyvatelstva zdaleka nezmizela nedůvěra, která za komunismu vůči soudcům byla. K tomu se přidává to, že lidé v této části Evropy mají ještě stále hodně trpělivosti s politiky, kteří usilují o neomezenou moc. Jsem si jistá, že v západní zemi by Orbán takovou rozsáhlou kontrolu nad médii nikdy získat nemohl,“ vzkázala také Jourová.

O možnosti, že by EU ustoupila Orbánovi, aby nezablokoval koronavirovou pomoc Itálii či Španělsku, pak Jourová dodala: „Toto nebezpečí existuje. Ale i Maďarsko či Polsko chtějí peníze. Proto tady není žádný důvod k appeasementu. Naopak. Bylo by fatální chybou, pokud by Evropa nyní nevyužila příležitost dohodnout se konečně na účinném mechanismu k zásadám právního státu.“

modrosvazak ( 29. září 2020 19:30 )

Víte Jourová je problém, ALE DALEKO VĚTŠÍ PRŮSER JE TUPÝ CENZOR Z PLÁTKU BLESK.CZ To je pak Jourová celkem nic.

krapotkin ( 29. září 2020 16:48 )

Pan Orbán zřejmě neví, že český politik se dobrovolně koryta nikdy nevzdá. A že bába má podporu Brusele ? Vždyť skáče tak, jak zmetci z Brusele pískají.

MAMKA2316 ( 29. září 2020 15:51 )

JSEM PRO !!! TA ŠKODI,POLAKŮM MAĎARŮM I NÁM !! PRY ČEŠKA ??? STYDÍM SE ZA NI !!!! TO CHCE PETICI NA JEJÍ ODVOLÁNÍ !!!!!! PODEPIŠÍ SE HNED !!!§

istyl ( 29. září 2020 15:30 )

istyl ( 29. září 2020 15:30 )

Noo, kritizovat proc ne, tim se urcite nikdo nedehonestuje, ale ze si nezamete nejprve doma, to horsi je! Nejprve musi zamest doma! Tam ma problemu az az!

Zobrazit celou diskusi