Muž ve svém pražském bytě skladoval chemikálie, ze kterých by bylo možné vyrobit výbušninu. Na facebooku pak sdílel fotografie a příspěvky radikálních islamistů. Městský soud v Praze mu loni v listopadu uložil šest a půl roku vězení. Uznal jej vinným z obecného ohrožení a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka - konkrétně takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu.

Odvolací senát Vrchního soudu v Praze verdikt zmírnil na pět let. Podle vrchního soudu nebylo možné odsoudit muže za obecné ohrožení, protože nezpůsobil obecné nebezpečí, jako například výbuch nebo požár. Chemikálie také skladoval odděleně a nevystavoval je ohni. Nespáchal proto v této části obžaloby trestný čin, ale maximálně přestupek.

Soudy nenašly důkazy ani pro to, že by Slovák připravoval teroristický útok. Kobulnický ale podle verdiktu prokazatelně propagoval teroristické organizace.

Slovák na počátku hlavního líčení vypověděl, že před několika lety plánoval teroristický čin v Prešově. Později ale své radikální názory získané z videí tzv. Islámského státu přehodnotil, protože se blíže seznámil s islámskou vírou. Chemikálie měl podle své výpovědi doma na výrobu petard.

Podle státního zástupce si Slovák před svým zadržením v roce 2017 vyhledával návody, jak z chemických látek vyrobit nástražný výbušný systém. V pražském bytě měl podle něj budíky, které lze použít jako časovače k bombě. Soudy však uvedly, že se mužovu obhajobu nepodařilo vyvrátit.