Členité pobřeží, vysoké hory i olivové háje

Dalmácie se rozkládá na východním pobřeží Jaderského moře, jež vyniká svou členitostí. Dnes spadá většinou svého území do Chorvatska, kousek ovšem patří také sousední Černé Hoře. Její chorvatská část sahá od neobydleného ostrova Sveti Grgur na severu nedaleko Zadaru až po poloostrov Prevlaka na jihu. K Dalmácii v Černé Hoře patří například Boka Kotorska, což je největší přírodní záliv na jihu Jadranu. Není jistě bez zajímavosti, že za první republiky zde kotvily i československé lodě. Součástí Dalmácie jsou ovšem i oblíbené ostrovy:

  • Brač
  • Dugi Otok
  • Hvar
  • Korčula

Povrch této krásné části Chorvatska tvoří zejména vysoká pohoří, pokrytá borovicovými lesy. Najdete tu ale i olivové a palmové háje, jež zemi dodávají typický jihoevropský vzhled. Kouzelné scenérie zdejší přírody sem jezdí obdivovat turisté z celé Evropy. Možná i proto, že je zde čistá příroda, nezkažená průmyslem. Pro zdejší obyvatele a hospodářství je turismus hlavním příjmem.

Proč navštívit Dalmácii?

Bohatý historický vývoj Dalmácie je patrný především v její architektuře, které se zde může turista obdivovat, až si do sytosti užije mořské vody a lenošení na plážích. Mísí se tu totiž pozůstatky z doby římské se středověkými kostely. To je vidět například i v Zadaru, který byl za vlády Habsburků byl hlavním městem Dalmácie. Společně s Rijekou a Splitem patří k důležitým chorvatským přístavům.

  • Oblast Dalmácie má za sebou dlouhou historii, která sahá až do starověku, kdy ji osídlily ilyrské kmeny. Ty si podmanili ve 3. století př. n. l. Římané a vytvořili zde jednu ze svých provincií. Po rozpadu římské říše se Dalmácie stala součástí Byzance, později byla personální unií spojená s Uhrami nebo ji ovládala také Benátská republika a Osmanská říše.
  • Nakonec připadla Habsburské monarchii, což trvalo až do skončení Velké války v roce 1918. Pak se stala součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, od roku 1929 součástí Království Jugoslávie, po druhé světové válce patřila do federativní republiky Jugoslávie a od 90. let minulého století je součástí samostatného Chorvatska.

Míst, která stojí za navštívení, je v Dalmácii více. Záleží i na tom, které apartmány v Chorvatsku si vyberete pro své ubytování. K dispozici jsou zde poklidné rybářské osady stejně jako rušnější destinace se společenským životem. Můžete zde relaxovat způsobem, který je vám nejbližší.

Národní park Kornati

Vedle zajímavých měst a vesniček tu najdete také neméně zajímavý Národní park Kornati. Tvoří ho asi devadesát malých ostrovů, jež leží jižně od ostrova Dugi Otok v severní Dalmácii mezi městy Zadar a Šibenik. Největším ostrovem je Kornat, který dal parku své jméno. Není trvale obydlen, ale poskytuje přechodné bydliště pro chovatele ovcí.

Pokud se rádi koupete jen tak v Adamově nebo Evině rouše, najdete tu pár nudistických pláží. Na nákup plavek v tomto případě slevy na Blancheporte nejspíš nevyužijete, spíše by to chtělo oblečení pro moderní robinsony. Na ostrovech totiž není pitná voda, elektřinu vyrábějí agregáty, nesmí se tu rozdělávat oheň ani sbírat kameny nebo mušle. Na všech ostrovech jsou ale krásné zátoky s čistou vodou, jež lákají k potápění, ke kterému je třeba mít úřední povolení. Kornati jsou ovšem i rájem pro zkušené jachtaře, kteří si umí poradit s mělčinami a útesy.

Dalmácie a Chorvatsko patří neodmyslitelně k sobě. Až budete vybírat zahraniční dovolenou, zkuste se podívat po některé zdejší destinaci. Nudit se tu určitě nebudete.