Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru.

Ta ostravská je k vidění poblíž křižovatky ulic Nádražní a Českobratrská. Obrovský mural se chystal půl roku, vznikal celkem šest dní a dostal název Skok.

Ostravská symbolika

„Jsem tak šťastná, dokázali jsme to!“ reagovala nadšeně kurátorka Alexandra Krolikova v momentě, kdy bylo dílo hotovo.

Na první pohled poutá pozornost hlavně obří černý kůň nad městem. „Motiv je inspirovaný vizuální estetikou města, jeho historií, architekturou a městskými legendami a příběhy,“ uvedla Krolikova.

Video
Video se připravuje ...

Takhle vznikal mural art v Ostravě. MetanCity Records

Legenda o splašeném koni

V malbě by měla být skryta například pověst o koni, kterého vypustili Ostravané při obléhání nepřítelem. Splašený kůň vyvolal u nepřítele zmatek, měšťané soka napadli směrem od jiné městské brány a zahnali ho.

Tato pověst je nejčastěji zmiňována v souvislosti se stříbrným koněm, kterého má Ostrava ve znaku.

Zakázka pro světovou megastar

Autorem díla je rodák z polské Gdynie Mariusz M-City Waras. Svou tvorbou je známý po celém světě. Jeho díla lze vidět ve Varšavě, Berlíně, Paříži, Rio de Janeiru, Londýně, Istanbulu či Tokiu.

Technika, kterou tvoří, je unikátní. „Jde o šablonovou malbu. Používám speciální šablony, obvykle vystřižené z lepenky nebo silné fólie, kterou položím na natřený povrch a poté pokryji barvou,“ popisuje M-City.

Lidé jsou nadšeni

Samotní Ostravané si nemohou malbu vynachválit. „Zatím jsem o ní neslyšela nic negativního. Každý Ostravák se s ní může ztotožnit. Moc se mi líbí,“ vylíčila své dojmy seniorka, která ji obdivovala v den dokončení.

„Snad takto vydrží co nejdéle a nezničí ji nějací sprejeři…“ dodala.

Fotogalerie
10 fotografií