Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útok teroristů přežil, koronavirus ne. Po hrdinovi z 11. září zemřel i jeho bratr

Autor: Darina Jíchová - 
29. září 2020
20:32

Ralph Gismondi (†68) byl jedním z prvních zachránců na místě teroristického útoku z 11. září 2001 v New Yorku. Jako kapitán jednotky newyorských hasičů pomáhal přeživším, následně strávil celé týdny odklízením trosek. Ralpha a jeho bratra v rozmezí 12 dnů zabil koronavirus způsobující nemoc covid-19. Spojené státy jsou se 7 miliony nakažených a 205 tisíci obětí nejhůře zasaženou zemí současnou pandemií, informoval list Daily Mail.

Oba bratři se nakazili v počátcích pandemie, Ralph podlehl nemoci 5. dubna, jeho bratr Nicholas (†65) o 12 dní později 17. dubna. Jejich smrt šokovala jejich rozvětvenou rodinu, přátele i Ralphovy hasičské kolegy. „Nejvíc jim záleželo na rodině,“ vzpomínají na bratry jejich známí a sousedé.

Podle vdovy chyběl důstojný pohřeb

Po ukončení služby u hasičů se Ralph stal stewardem, létal s aerolinkami JetBlue. Necelé tři týdny před svou smrtí na sobě vypozoroval první příznaky koronaviru: začal kašlat, měl vysokou horečku a trápila ho dušnost. Nemeškal a společně s manželkou Ann si nechal udělat testy na covid-19, výsledek měli oba pozitivní.

Koronavirus USA: Aktivisté ve Washingtonu, D.C. zapíchali tisíce vlaječek na památku více než 200 tisíc obětí koronaviru. Koronavirus USA: Aktivisté ve Washingtonu, D.C. zapíchali tisíce vlaječek na památku více než 200 tisíc obětí koronaviru. | Reuters

„Nemohla jsem mu ani udělat důstojný obřad, v tu dobu to nešlo, takže mi chybí to finální rozloučení. Všechno to bylo a pořád je noční můra,“ sdělila Ann Gismondiová reportérům stanice CNN. Vysvětlila také, že u Ralpha měl koronavirus těžký průběh, bojoval navíc s různými komplikacemi, které u něj nemoc vyvolala.

V době, kdy byl Ralph v nemocnici, se nakazil koronavirem i jeho mladší bratr Nicholas, kterému se neřeklo jinak než „Poppi“. Bratři vyrůstali v New Yorku, Nicholas ale přesídlil do města Westfield v New Jersey. Patřil mezi vážené členy tamní komunity. „Táta byl člověk, který se celý svůj život řídil heslem: Dal ti život citron? Udělej si limonádu,“ prohlásil syn zemřelého Nick Gismondi.

Ralphovu smrt před ním tajili

„Dobrovolnictví pro něj bylo životně důležité, naplňovalo ho, že může společnosti vrátit to, co pro něj udělala,“ připojila se vdova Mary Jane Gismondiová. Také ona si prošla nemocí, přiznala, že před ním dlouho tajili Ralphovu smrt, bála se, že by ho to zlomilo. Až v nemocnici mu manželka bratrovu smrt oznámila, Nicholas pár dní na to svůj boj s koronavirem prohrál.

levandulova ( 29. září 2020 21:44 )

Uz zas zacinate? Potrebujete desit lidi? Co to vytahujete, je to z dubna, novinari prasivi, potrebujete senzaci, zasit mezi lidi strach, ze. Beztak je to vsechno kvuli vam. Mrchy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa