Ivana Gottová o filmu Karel

Poté, co manželovi, a tím i celé naší rodině, na konci roku 2017 znovu vstoupila do života vážná nemoc, byl si plně vědom toho, jak omezené množství času mu na tomto světě zbývá. Naučili jsme se společně radovat z každého dalšího dne, žít pouze a jenom přítomností.

Zároveň jsme do této přítomnosti přizvali i minulost. Manžel se rozhodl, že chce, aby zde po něm zůstalo něco víc než písně. Dárek pro jeho věrné fanoušky. Obraz jeho životní cesty. Kniha, ale také film.

Začal ještě intenzivněji pracovat na své autobiografii a přitom mi vyprávěl o celém svém životě nabitém prací a uměním. Současně velmi stál o svůj životní filmový dokument. Vím, že mu záleželo na tom, aby vznikl pravdivý film nejenom o jeho práci, ale i o krásných a harmonických vztazích v naší rodině.

Naproti tomu já jsem si vždycky své soukromí úzkostlivě chránila a vysloužila si za to mnohdy kritiku. S režisérkou Olgou Špátovou jsme už podruhé udělali výjimku. Byla nám sympatická, už když s mým manželem točila dokument k jeho sedmdesátým narozeninám. Líbilo se nám, že – ač velice mladá – měla o filmu již tenkrát jasnou představu. Navíc byla vstřícná a pokorná. Natáčela vždy nenápadně a tiše, v doprovodu nejužšího štábu – většinou jen ona a zvukař. A to byl také jeden z důvodů, proč jsme ji opět oslovili. Věděla jsem, že Karlovi záleží na tom, aby se mohl svým příznivcům pochlubit šťastnou rodinou. A tak jsme kameru nechali nahlédnout více do našeho soukromí.

Během natáčení Karlovi často nebylo dobře, ale snažil se vyjít režisérce vstříc ve všech jejích nápadech. Točil do poslední chvíle, co jen byl schopen. O to víc mi trhalo srdce, když se mnohé záběry nakonec v dokumentu nepoužily. Stálo ho to úsilí a přemáhání, ale moc chtěl, aby ve filmu bylo vše, co měl na srdci. Vystřihané scény jsem upřímně oplakala, ale nedalo se nic dělat. Natáčecích dnů bylo mnoho a všechno se do stopáže nemělo šanci vejít.

Olga i její manžel kameraman Jan Malíř, se za ten natáčecí rok stali téměř součástí naší rodiny. Byli svědky i řady emočně vypjatých situací. Na nic jsme si nehráli, nic jsme nepředstírali, jen žili svůj život den za dnem. Kameru jsme často vůbec nevnímali.

Nelituji, že jsme si Olgu pustili tak blízko k tělu a odhalili naše niterné pocity veřejnosti. Věřím, že i diváci naši otevřenost a upřímnost ocení.

Karel přistupoval k natáčení s naprostým klidem a nechal se točit i v situacích, se kterými by deset let zpátky jenom těžko souhlasil… Chtěl, aby jeho příběh byl pravdivý. A hlavně ne nuda.

Ještě v průběhu září, několik týdnů před smrtí, vybíral společně s Olgou hudbu do filmu. Procházeli spolu seznam jeho skladeb a pečlivě zvažovali každou píseň. Tvořivost a touha vše dotáhnout do zdárného konce ho držely nad vodou. Záleželo mu na tom, aby film i kniha byly jeho životními díly. Aby byly zachyceny jeho úspěchy nejenom u nás, ale i v zahraničí.

Jsem šťastná, že se to podařilo, a že divák, který třeba ani nebyl manželův fanoušek, možná až díky našemu filmu pochopí, že Karel byl fenomén, jaký u nás neměl obdoby. Milován, troufám si říct, miliony lidmi doma, v mnoha zemích Evropy i jiných koutech světa.

Dokumentární film Karel je o lásce, statečnosti, píli, pokoře a lidskosti. O lásce k rodině, o otevřeném a důstojném smíření s nemocí, ale také o pracovitosti a oddanosti milované profesi a drahým příznivcům. A v neposlední řadě o hudbě, kterou můj muž nade vše miloval, která mu byla vším!

Ovšem nejen tím by, podle mne, tento životní dokument mohl motivovat či inspirovat mnohé začínající mladé umělce, které, věřím, může důvěrně oslovit jak Karlova úcta k publiku a řemeslu, tak i jeho radost z oboru, který si vybral a měl nesmírně rád.

Film vypráví pravdivý a upřimný příběh o mimořádně úspěšném, milovaném, slavném a přitom skromném, hodném a slušném člověku, jehož já byla tou vyvolenou a šťastnou ženou. Za to zůstanu až do konce svých dnů hluboce vděčná.

VIDEO: Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu

Video
Video se připravuje ...

Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu Karel Gott Agency

Fotogalerie
42 fotografií