V bývalých Žižkovských lázních chce Tanec Praha vytvořit Dům tance, což by mělo být především tvůrčí a vzdělávací centrum komunitního charakteru, které bude primárně zaměřené na tanec, ale počítá i s přesahy do dalších uměleckých odvětví jako je třeba moderní cirkus

„Takovéto Domy tance fungují po celé Evropě a jsou vzájemně propojené v síť tzv. Europien Dancehouse Network. Tanec Praha je jediným zástupce České republiky v této prestižní síti, i proto je pro nás nesmírně důležité, abychom i my měli svůj Dům tance,” říká Yvona Kreuzmannová, ředitelka a zakladatelka Tance Praha.

„Když se jedná o grantové podpoře na ten či onen projekt, komisi zajímá už hotový produkt. Ale pro vznik nového projektu je především nesmírně důležité moderní, kreativní zázemí, díky kterému se nové projekty posunou a získají tak větší šanci na přidělení grantu,“ doplnila ředitelka.

Vzniknou tu 4 zkušebny i wellness

Rekonstrukci objektu si vzalo na starosti studio Reaktor. „Plánujeme nový Dům tance více propojit s městem. Současný vchod je nevyhovující, a proto ho přesuneme na bok, pod mostovku cyklostezky, která je ve stejné rovině jako 3. patro budovy. Z cyklostezky bude samostatný vchod do kavárny, stejně jako schody, které tak propojí všechny úrovně,“ vyjmenovává architekt Jakub Heidler.

„Využijeme spodní bazén, který má skoro ideální tvar a uděláme zde taneční prostor, který bude mít asi 127 metrů čtverečných. Samozřejmě vznikne i zázemí pro tanečníky v podobě čtyř zkušeben, dílen a zvukového studia. V 2. patře vznikne wellness, které bude soužit nejen tanečníkům, ale bude otevřené i široké veřejnosti,“ dodal Heidler.

Dům tance by měl sloužit nejen tanečníkům a dalším umělcům z oboru, ale také veřejnosti. „Chceme tuto nově vzniklou instituci propojit nejen s občany Prahy 3, ale i z ostatních městských částí. Plánujeme zde knihovnu, čítárnu, taneční workshopy pro dospělé, ale i děti,“ řekla ředitelka Tance Praha.

S financováním pomůže stát i EU

Potřebné finance, celkem zhruba 150 milionů korun, chce Tanec Praha získat jak od magistrátu, tak od státu. Část prostředků by mohla plynout i z grantů EU. „Magistrát hl. m. Prahy i ministerstvo kultury bylo při jednání velmi vstřícné a přislíbilo, že potřebné finance na rekonstrukci zahrne do plánu investic,“ vysvětlila ředitelka.

„Věřím, že vláda pochopí význam takové investice a najdeme podporu napříč rezorty. Myšlenku Domu tance jsme mediálně otevřeli již za působení Ilji Šmída (bývalý ministr kultury, pozn. red.), ale až nyní pro ni máme vhodnou budovu,“ řekla radní pro kulturu Hana Třeštíková.

V lednu 2021 se projektem zabýval také magistrátní výbor pro kulturu. Tanec Praha nyní podle Kreuzmannové jedná o nájemní smlouvě s Prahou 3. Smlouva by měla by být na 25 let a společnost by platila korunu ročně za metr čtvereční. „Diskutujeme o podmínkách nájemní smlouvy, harmonogramu rekonstrukce a o tom, jak se nám podaří sehnat peníze,“ řekla. Kdy Dům tance vznikne, není jasné.

Někteří členové magistrátního výboru na jednání řekli, že nejsnazší postup by byl, aby byl dům takzvaně odsvěřen Praze 3 a převeden plně pod hlavní město. Pokud se tak nestane, nemůže magistrát případnou přestavbu financovat. „Není to nic složitého, je to jedno hlasování zastupitelstva městské části a jedno pražského zastupitelstva. To je myslím první krok, který by měl nastat,“ řekl člen výboru a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN). S ním souhlasili i další členové výboru.

Tanec Praha má za sebou ž jednu podobnou zkušenost. Před 20 lety dostal k využívání zdevastované divadlo Ponec, které se jim povedlo dát za 3 roky rychle dokupy a nyní se zde kromě nejrůznějších vystoupení konají i kroužky pro děti a další volnočasové aktivity. Ponec je od Žižkovských lázní nedaleko, proto se veškeré aktivity mohou dobře propojit.

Lehce zvrhlá historie

Budova městských lázní postavil v roce 1903 Jindřich Motejl. V té době šlo patrně o největší a nejmodernější lázně v celé Praze. Samotné lázně dokonce v roce 1907 navštívil sám František Josef I. Už za První republiky byly ale lázně využívány především gay klientelou a tak to v podstatě zůstalo až do 90. let. Jen s tím rozdílem, že místo lázní se tu nacházel travesti a gay klub a nakonec nevěstinec. Poslední návštěvníci se tu objevili v roce 2004, od té doby je budova prázdná a chátrá.

Fotogalerie
32 fotografií